Pixabay

Alig érintette a pandémia a lakáshitelpiacot

2020.09.04. Írta:

Több mint 524 milliárd forint összegű lakáshitelre kötöttek szerződést a magyarok az év első hét hónapjában, ami két százalékos csökkenést jelent éves szinten. A szerény mínusz a koronavírus-járvány miatti óvatossággal magyarázható, és látszik, hogy nem omlott össze a piac a pandémia hatására - írja elemzésében a money.hu.

A legbiztonságosabb, 10 évnél hosszabb időre rögzített kamatozású lakáshiteleknél közel 30 százalékos volt a növekedés.  Az új lakáshiteleknél jelentős az eltérés: míg az államilag támogatott konstrukcióknál éves szinten 72 százalékos volt a többlet az év első hét hónapjában, addig a piaci alapúaknál 9 százalékos csökkenés következett be.

Az új lakáshiteleknél éves szinten minimális csökkenés következett be – derül ki a money.hu legfrissebb, hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összefoglalójából. Az év első hét hónapjában 524,2 milliárd forint összegben kötöttek új lakáshitelre szerződést, ez 2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől az MNB adatai szerint.

„A mérsékelt csökkenés a koronavírus-járvány negatív hatásaival, a járvány miatti óvatossággal, és az elhalasztott lakásvásárlásokkal is magyarázható. Ugyanakkor a mindössze 2 százalékos visszaesésből látható, hogy a piacot nem sokkolta a pandémia, ami részben az alacsony kamatoknak és az államilag támogatott lakáshitelek népszerűségének köszönhető” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Stabil a kereslet a támogatott hitelek iránt

Január és július között összesen 433 milliárd forint piaci alapú új lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok, ami 9 százalékos visszaesést jelent éves szinten. A támogatott lakáshitelek viszont tartják a korábbi hónapokban látott tempót: az év első hét hónapjában 88 milliárd forintra rúgott a támogatott lakáshitel-szerződések összege, ez pedig 72 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. 

A kiemelkedő növekedésben fontos szerepe van annak, hogy tavaly júliusban bővült a támogatott lakáshitelekre jogosultak köre, például használt lakás vásárlása esetén a kétgyermekesek számára is elérhetővé váltak ezek a konstrukciók. A money.hu összefoglalójából kiderül az is, hogy idén júliusban több mint 11 milliárd forint értékű támogatott lakáshitel kapott zöld utat, ez éves szinten 65 százalékos növekedésnek felel meg. Bár a teljes piachoz képest a támogatott hitelek aránya alacsony, a magas növekedés mégis bizonyítja az ezek iránti stabil keresletet.

Fókuszban a biztonságos hitelek

Az adatokból kiderül az is, hogy a lakáshitelesek egyre nagyobb része választja a legbiztonságosabb, legkiszámíthatóbb konstrukciókat: ugyanis a több évre fix kamatozású, ezáltal erre az időszakra azonos törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek adják az új lakáshitelek túlnyomó részét. Ezt mutatja az is, hogy a több mint 10 évig fix törlesztőrészletű új lakáshitelek összege több mint 29 százalékkal 73 milliárd forintra nőtt az év első hét hónapjában.

A money.hu szakértői szerint továbbra is az óvatosság jellemzi mind a háztartásokat, mind a bankokat. A lakáshitelezés pedig várhatóan a koronavírus-járvány miatti bizonytalan helyzet után kerülhet újra emelkedőre. A bővülésre pedig van tér, mert a lakossági hitelek, ezen belül a lakáshitelek állománya GDP-arányosan régiós és európai szinten is alacsony.

Forrás: money.hu

Hírek archivum