Piqsels

Alig csökkent az első hónapokban az építőipar teljesítménye

2020.05.11. Írta:

Az építőipar a helyzethez képest továbbra is megfelelően teljesít. Az európai országokénál jóval kevésbé esett vissza, ugyanakkor az új projektek, szerződéskötések elmaradása később nehéz helyzetbe hozhatja az ágazatot - derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) helyzetértékeléséből.

Határidőcsúszásokat a járványhelyzet jellemzően továbbra is az épületépítéseknél, a lakásépítéseknél okoz. Ennek oka az egymásra épülő munkafolyamatok kisebb csoportokban való végeztetése, a nagy számú alvállalkozók munkaterületeinek fokozottabb elkülönítése, az import termékek hazai gyártmányokkal való kiváltásának időszükséglete. A megrendelők és a projekteken munkát végzők továbbra is türelemmel és fokozott figyelemmel kezelik a helyzeteket.

Az ÉVOSZ becslése szerint az építőipar 2020. január 1 – május 10. közötti teljesítménye 3-5%-kal maradhat el a 2019. év hasonló időszakához viszonyítva. Ez továbbra is jobb arány az Európai Unió országainak összesített teljesítményéhez képest, amit április végén 80–85%-ra becsült az Európai Építőipari Főszövetség (FIEC).

A járvány megjelenésétől kezdve tapasztalt építőanyagok gyors készletezése (bespájzolás) megszűnt, ami az anyaghiánytól való félelem megszűnését jelenti. A belföldi anyaggyártók folyamatosan dolgoznak, a termelés kiszolgálása biztosított. A fuvarozási nehézségek továbbra is lassítják a beszállításokat. Az akadozó import árut a megrendelők egyetértésével a legtöbb helyen hazai gyártású termékekkel kiváltották.

Május elején is a legnagyobb gondot az új projektek előkészítésének lelassulása, új szerződések megkötésének további csökkenése okozta.

Az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél jelentősen csökkent az eljárások száma, amíg az értékénél csak kisebb csökkenés tapasztalható. 2019. január 1 – május 6. között 1489 eljárás volt 509,8 Mrd Ft értékben, 2020. év hasonló időszakában mindösszesen 999 eljárás volt az építési- beruházási közbeszerzések piacán 498,6 Mrd Ft értékben. (Forrás: Közbeszerzési Hatóság)

Egyre több olyan eljárás van, ahol az ajánlatkérő érdekkörében bekövetkezett változások miatt nem hirdetnek eredményt, ajánlatkéréseket vonnak vissza. A vállalkozói ajánlatadásoknak jelentős költségei vannak, amit ilyen esetekben indokolt lenne megtéríteni. E témában a Közbeszerzési Törvény szigorítását, a vállalkozói költségek megtérítését szorgalmazza az ÉVOSZ.

A magánmegrendelői körben az ország egész területén vannak előkészített projektek, amit nem indítanak el. Mindezek eredményeként az ágazat rendelésállománya a 19. héten tovább csökkent. A múlt év azonos időszakához mérten május elején mintegy 18-20%-kal lehet kisebb a rendelésállomány volumene. Továbbra is a mélyépítési alágazatban a legrosszabb a helyzet, ahol több mint 25%-kal csökkent a rendelésállomány a múlt év hasonló időszakához képest. A megrendelői elbizonytalanodás továbbra is egyaránt jelen van az állami, önkormányzati, lakossági és az egyéb magánmegrendelőknél.

Ismételten hangsúlyozzák, hogy az építőipari rendelésállomány, a tevékenység összértéke nagyobb volumenű kormányzati és önkormányzati megrendelések nélkül zuhanásszerűen fog csökkenni. Az ITM javaslati csomagjában szereplő „előrehozott” beruházási csomag létesítménysoros közzétételére várnak a vállalkozások. Ahhoz, hogy az építőipar húzó ágazat maradhasson, minél előbb kellene ismertetni és közbeszerzési eljárásban ajánlatadásra kiírni az állami és önkormányzati létesítményeket.

Forrás: ÉVOSZ

Hírek archivum