Nyomtatás
Knauf Insulation

"Aki nem szigetel drágán, az nagyon drágán fog fűteni"

2022.08.29. Írta: Sajtóhír

Van olyan építőanyag, amely már olcsóbb lett, mint tavasszal volt, de a többi esetében is legalább megállt az áremelkedés. A kérdés most inkább az, sikerül-e mielőbb, még a fűtési szezon előtt kiviteleztetni a szigetelést és a többi korszerűsítési munkát még a fűtési szezon előtt.

Folytatódik a keresleti piac az építőiparban, a nyersanyagok áremelkedése azonban megállt – írja szakértőkre hivatkozva a Napi.hu. Minden vállalkozás a kapacitásának felső határán fog termelni, nagyon erős őszt várnak a szektorban.

„Augusztus első felétől mennyiségi keresletnövekedést látunk a szigetelőanyagoknál. Leállást senki nem tervez, mindenki a kapacitásainak felső határán fog tudni termelni. A lakosságnak az a része, amelyik még nem szigetelt és megvan az anyagi fedezete, még a fűtési szezon kezdete előtt igyekszik leszigetelni a házát. Három-négy hónap alatt a nyílászárókat ki lehet cserélni, és a homlokzat, valamint a födém, padlás hőszigetelése is megvalósítható november végéig” – mondta a lapnak Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Bár az építőiparban nehéz szakembert találni, a szigetelés nem a kivitelezőn fog múlni: Tibor szerint a művelethez kis kivitelezőcsapatok is elegendők, sőt, sokszor festő, gipszkartonos csapatok végzik a munkát. „Félig-meddig kalákában szigetelnek házakat: lehet, hogy nem lesz a legszebb, de működik, a rezsit, az energia-felhasználást csökkenti” – mondta Tibor.

A keresleti piac fennmaradását a hőszigetelőanyag-iparban Aszódy Tamás, a Knauf ügyvezető igazgatója is megerősítette. Ő ezt azzal magyarázta, hogy a szigetelés megtérülési ideje nem fog változni, hiszen az energia is drágul.

„Az euró az év elején 353 forint volt, most pedig elszállt 400 fölé. A szállítási költségek szintén elszálltak, mert a szolgáltatóiparban már nincs hatósági benzinár, és a gyártási költségek is energiaigényesek. Van költséginfláció, ami masszív áremelkedést okozhat. Az energiaárak emelkedése miatt azonban nem számítunk keresletcsökkenésre. Aki nem szigetel drágán, az nagyon drágán fog fűteni" – mondta a Napi.hu-nak Aszódy.

A szakértők az építőanyag-árak csökkenéséről számoltak be, sőt, szerintük az év végéig nem is várható emelkedés. Ez azonban nem mondható el az energiaárakról. 

„A polisztirol ára korábban több mint a duplájára nőtt, de a fák sem nőnek az égig: észszerű és időszerű volt, hogy legyen korrekció. A nyersanyagárak emelkedése megállt, sőt, az árak kis mértékben csökkentek is. Erre az évre mi már nem várunk nyersanyagár-emelkedést, de a termelés energiaköltségei nagyot nőttek” – mondta Tibor Dávid.

Forrás: Napi.hu