24.hu

A társasházban élők megúszhatják a kazáncserét

2016.07.07. Írta:

A több lakásos társasházban élőknek július 1-jét követően sem kell kötelezően kondenzációs kazánra cserélniük meghibásodott kéményes készülékeiket.

A turbós kazánnal rendelkezőknek viszont nincs kiút, miközben a 24 kW-os turbós kazánok már hiánycikknek számítanak. Ha meglévő berendezésük július 1-jét követően cserére szorul, 400-500 ezer Ft-os beruházással számolhatnak a teljes kondenzációs kazáncserét illetően.

A társasházi lakásokban élőknek 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánt venniük, ha meglévő kéményes kazánjuk felmondja a szolgálatot. Az enyhítés a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokra vonatkozik, kizárólag azokban a társasházi lakásokban, ahol a kazánok több kiállással rendelkező égéstermék-elvezető rendszerbe, azaz gyűjtőkéménybe csatlakoznak. Ennek oka, hogy a társasházi közös kéményekbe nem telepíthető egyszerre nem kondenzációs üzemű és kondenzációs működésű készülék.

A kivétel szigorú feltételekhez kötött: az új készülékeknek 75%-os (ηs) minimális hatékonysággal kell működniük, és az előírt nitrogén-oxid határértéknek is meg kell felelniük. A kivételeket az eredeti EU-rendelet is így szabályozza, a 2015. évi, most hatályba lépett hazai szabályozás is ennek felel meg.

Akik fű alatt megpróbálják majd elintézni a turbós vagy kéményes készülékcserét egy nem engedélyezett kazánra, ők viszont többszörösen is pórul járhatnak, mivel a büntetés veszélye mellett elesnek az új készülék garanciájától a hivatalos beüzemelés hiánya miatt

Forrás: Homeinfo, Origo

Hírek archivum