Pixabay

A szegényebb megyékben drágább lehet a felújítási hitel

2021.02.03. Írta:

Jelentős különbségek vannak a különböző megyék között abból a szempontból, hogy egy átlagfizetésből élő hitelfelvevő mennyi idő alatt tudja majd visszafizetni a február elsejétől igényelhető, állami támogatású lakásfelújítási hitelt. Mivel pedig a hosszabb futamidő a hitelköltségeket is megemeli, pont a szegényebb megyékben lehet drágább a lakásfelújítási hitel összköltsége - írja elemzésében a Bank360.

Akár 100 ezer forintnál is nagyobb lehet a megyék közötti különbség a nettó átlagjövedelem tekintetében. A GKI nemrég megjelent, 2019-es NAV-statisztikákra alapozott elemzése szerint az átlagos nettó jövedelem Magyarországon 200 ezer forint volt, de a megyék többségében (14 esetben) ennél alacsonyabb értéket figyeltek meg.

Az országos összehasonlításban vezető fővárosiak 260 ezres nettó átlagjövedelme több, mint 100 ezer forinttal múlta felül a rangsorban utolsó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nettó átlagjövedelmet.

Ezek a különbségek pedig azt is befolyásolják majd, hogy hitelfelvételkor mekkora törlesztőrészletet vállalhatnak az egyes megyékben élők, hiszen az érvényben lévő, a túlzott eladósodást gátolni hivatott szabályok miatt alacsonyabb jövedelemmel alacsonyabb törlesztő vállalható be.

“Ez a szabályozás a február 1-jén hatályba lépő, államilag támogatott lakásfelújítási hitelre is vonatkozik majd. Az érdeklődés az új hitelfajta után már most jelentős, így várhatóan sokan veszik majd fel a legfeljebb hatmillió forintos kölcsönt” – közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője

A szakember emlékeztetett: a lakásfelújítási támogatás utófinanszírozású, így várhatóan sokan élnek majd a csomag részeként érkező kedvezményes hitel lehetőségével is, mellyel előfinanszírozhatják a felújítás költségeit.

A felújítás végeztével és a számlák elfogadása után az Államkincstár folyósítja a 3 millió forint támogatást, amit kötelező előtörlesztésre felhasználni. A támogatás megigénylésének a hitelfelvételt követő egy éven belül meg kell történnie. Mi a példában úgy számoltunk, hogy a hitelfelvétel 10. hónapjában már a 3 millió forint előtörlesztése is megtörténik.

 

Forrás és a teljes elemzés: https://bank360.hu/blog/pont-a-szegenyebb-megyekben-kerul-majd-tobbe-a-lakasfelujitasi-hitel 

Hírek archivum