A szakma nem ilyen bérlakásprogramot vár

2014.09.12. Írta:

Bérlakásprogramot jelentett be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, ám az nem bérlakás-koncepció, hanem a devizahitelesen egy részének megsegítéséről szól.

A napi.hu híre szerint a miniszter Vágó Sebestyén jobbbikos képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában olvasható, hogy rendszerváltás óta eltelt időszak – nagyságrendjét tekintve – legnagyobb bérlakásprogramja valósul meg a Nemzeti Eszközkezelő működésével. Ennek keretében 25 ezer állami bérlakás létesül, ami 110 ezer személy lakhatását biztosítja hosszú távon.

Ingatlanpiaci szakértők – köztük a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) – véleménye szerint ezzel szemben egy bérlakásprogram nem a bajba kerültek lakásainak felvásárlását és visszabéreltetését jelenti. Ez szociális intézkedésként jó és hasznos, az adott családokon valóban segít, de sem a hozzáférhetőség, sem az üzemeltetés szempontjából nem tölti be a bérlakás igazi funkcióját - hangsúlyozza Vidor Győző, a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ) elnöke.

A TLE régóta szorgalmazza egy olyan átfogó, egységes és hosszú távú lakáskoncepció kidolgozását, amelynek része kell legyen a bérlakásprogram is. Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője is nemzeti lakásprogram létrehozását sürgette nem sokkal a választások után, Varga Mihály miniszter pedig korábban idén őszre ígért jó híreket lakásügyben.

Hírek archivum