A magyarok többsége szereti otthonát

2017.03.25. Írta:

Egy friss kutatásban a megkérdezettek 93 százaléka válaszolta, hogy szereti otthonát, és így többségük egyáltalán nem tervez költözést az elkövetkező 1 évben.

A válaszadók 77 %-a nagyon, 16% közepesen, azaz összesen 93% válaszolta azt, hogy szereti jelenlegi otthonát- derül ki a Genertel 5000 fős kutatásából.

Legfeljebb csak még egy plusz szobát szeretnének (26%). Ez összefügghet azzal, hogy a válaszadók közel 30 százaléka legfeljebb 60 négyzetméteres ingatlanban él, feltehetően ők igényelnének még egy extra helyiséget.
Kertre csak 10%, erkélyre/teraszra 12% vágyik.

És kertes házban élnének a válaszadók. Igaz, ezt csak 28 százalék szeretné, ami nem meglepő hiszen a felmérésben résztvevők több mint fele eleve kertes házban él.

Nem akarnak költözni

A magyarok nem szeretnek sűrűn költözni, háromnegyedük jól érzi magát az otthonában és az elkövetkező 1 évben nem is tervez költözést. A megkérdezettek közül szinte senki nem szeretne külföldre menni idén vagy 2018-ban; alig 1 százalék azok aránya, akik ebben gondolkodnak.

A Genertel által megkérdezettek 83 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, 12% albérletben, 5% szolgálati lakásban. 55 százalékuk kertes házban él, 40% társasházban vagy sorházban, a többi válaszadó tanyán vagy külterületen.

Jellemzően többen élnek egy ingatlanon belül; 29%-ban ketten, 28%-ban hárman, 21% esetében négyen élnek egy háztartásban. 14%-ban öten vagy annál többen és alig 8% válaszolta azt, hogy egyedül él.

A lakásbiztosítással sincsen semmi gondja a válaszadók 82 százalékának; hasznosnak találják ingatlanuk és ingóság megőrzése érdekében. Elenyészően (ezek 12%-a) találja csak drágának a havi díjat.

Felújítani sem szeretnének?

A magyar lakásállomány rossz állapotának ismeretében elgondolkodtató, hogy felújításra, korszerűsítésre alig 2 százalék gondol. Ráadásul el az adat igencsak ellentmond a Magyar Energiahatékonysági Intézet tavalyi kutatásának, miszerint a 900 ezer háztartás tervez energiahatékonysági korszerűsítést otthonában a közeljövőben.

Forrás: PénzcentrumMEHI

Hírek archivum