A legmagasabbak között a magyar havi jelzáloghitel-törlesztő az EU-ban

2024.01.17. Írta: Property Forum

A romániai lakásvásárlók fizetik a legalacsonyabb törlesztőrészletet jelzáloghiteleikre az egész EU-ban az SVN Románia jelentése szerint. Magyarországon csaknem kétszer annyit visz el ugyanez a havi nettó átlagbérből.

Bukarestben egy egyszobás lakás vásárlásának átlagos törlesztőrészlete tavaly év végén a nettó átlagbér 43%-át tette ki országos szinten. Ezzel szemben Budapesten ugyanennek a lakásnak az átlagos törlesztőrészlete a helyi átlagbér 80%-át, Varsóban pedig 83%-át éri el.

Ennél kedvezőbb értékeket regisztráltak a törlesztőrészlet/bér mutató tekintetében Berlinben (44%), Rómában (46%) és Madridban (52,5%).

Nyugat-Európa legkevésbé elérhető fővárosai London és Párizs, mindkét arány 80% feletti.

"A 2024-es év sokkal kedvezőbb előfeltételekkel indult a helyi jelzálogpiac számára, és becsléseink szerint a kamatlábak tovább csökkennek, a következő hónapokban az első fix éves kamatlábak 5,5% alá kerülnek" - mondta Alexandru Rădulescu, az SVN Románia partner ügyvezetője.

A jelentésben szereplő lakástípus nettó 50 négyzetméteres, legfeljebb 30 éve épült, és az EU fővárosainak központi és félközponti területein kívül található.

Forrás: Property Forum

Hírek archivum