A lakáspiac húzza az építőipart

2017.03.30. Írta:

A lakásépítések volumene 60 százalékkal emelkedett, míg többi szegmens gyakorlatilag továbbra is vegetál, így az összes építőipari beruházás összértéke 22 százalékkal csökkent.

A lakáspiaci bumm húzza a magyar építőipart, a többi piaci szegmens erőteljes visszaesést mutat - derül ki az ibuild.info, az ELTINGA, illetve a Buildecon által készített EBI Építésaktivitási Jelentés legfrissebb adataiból. A kutatás megállapítja, 2016 2. félévében 58 százalékkal kevesebb projekt építése indult el, mint az előző év azonos időszakában. Viszont hasonlóan a tavalyi első félévhez, a projektek átlagos értéke lényegesen nagyobb, mint egy évvel korábban, de a megkezdett projektek összértéke folyó áron így is 22 százalékkal csökkent.

2017 03 29 ebi 1

Növekedés - értékben - a lakásépítési projekteknél látható, ahol a mutató 60 százalékkal mutat többet. A 169 lakásépítési projekten belül összesen 4876 új építésű, társasházi lakás építése kezdődött meg. A nem-lakáscélú magasépítési és a mélyépítési részpiac összességében szintén csökkenést mutat. Ezen belül azonban öt nagy szegmens (irodák, kereskedelmi épületek, utak, hidak, egyéb mélyépítés) mutatója értékben pozitív volt 2016 1. és 2. félévében is.

A jelentés regionális bontása kiválóan mutatja a magyar piacra jellemző centralizációt: a mutató egyetlen régióban, Közép-Magyarországon nőtt 2016 2. félévében a megelőző év azonos időszakához képest. Az országosan kicsit több mint 470 milliárd forint összértékű projektek 46 százaléka indult el ebben a régióban, ahol amúgy 2016 első félévében is növekedés volt megfigyelhető. Hasonlóan az 1. félévhez, az összes projektet nézve Észak-Magyarországon a legnagyobb a visszaesés.

Észak-Magyarország mellett még két régióban, Nyugat- és Dél-Dunántúlon teljesül, hogy egyetlen részpiac sem mutat növekedést. A megkezdett lakásprojektek összértékét tekintve Közép-Magyarország mögött a Debrecen központú Észak-Alföld áll. Ugyanez a sorrend a nem-lakáscélú magasépítés esetében is, a megkezdett mélyépítési munkák összértékét tekintve pedig Dél-Alföld a legnagyobb.

Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés / Pénzcentrum

Hírek archivum