A lakásépítések számának emelkedése így növeli a GDP-t

2017.03.01. Írta:

A lakáspiaci fordulat éve volt a tavalyi, és idén a kedvező tendenciák tovább erősödnek - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Kiemelte: a fordulatot a statisztikák is visszaigazolják, tavaly összesen 10 ezer új lakás épült, ami 31 százalékos bővülés az előző évhez képest. Két és félszeresére emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, a pozitív folyamatok az ország egészére kiterjednek - tette hozzá.

Tavaly az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben 29 százalékkal emelkedett, ez szinte megegyezik a lakásépítések bővülésével. Tavaly 13 ezer új lakáscélú kamattámogatott kölcsönt kötöttek, több mint 100 milliárd forint összegben - ismertette.
Kiemelte, hogy idén a kedvező tendenciák tovább erősödnek, a versenyszféra és a kormány megállapodása alapján megvalósuló béremelések jelentős lökést adnak a lakáspiac keresleti oldalának.

A lakásépítések felfutása a gazdasági kilátásokra is pozitívan hat: 2016-ban a GDP-növekedéshez 0,2 százalékpontot adott hozzá a lakásépítés, 2017-ben ennél jelentősebb arányban támogatja majd a nemzeti össztermék bővülését. A minisztérium számítása szerint idén 10 ezerrel több lakás megépülése a GDP-ben 0,4-0,5 százalékponttal magasabb növekedést eredményezhet, és 14-16 ezerrel növelné közvetlenül a foglalkoztatást - mutatott rá az államtitkár.

Forrás: kormany.hu

Hírek archivum