Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

A külföldi lakásvásárlók örülhetnek a forint gyengülésének

2022.07.11. Írta: Sajtóközlemény

A forint gyengülése az euróban eladásra kínált lakóingatlanok árát is befolyásolja, így külföldi vevők számára néhány hónap alatt 10 százalékkal csökkent a magyarországi ingatlanok ára. A külföldi vevőjelöltek elsősorban a budapesti ingatlanok iránt érdeklődnek.

Az elmúlt időszakban drágább lett az euró a forinttal szemben, 2021 és 2022 elején is volt példa 360 forint alatti euróárfolyamra, míg idén május elején 380 forint alatt mozgott az árfolyam, az utóbbi napokban pedig a korábban soha nem látott 400-as szint felett is megfordult. Az árfolyam a lakáspiac kínálati oldalát nézve az euróért eladásra kínált lakóingatlanok miatt fontos. Az ingatlan.com legújabb elemzésében pedig azt vizsgálta meg, hogy az euró erősödése hogyan befolyásolta a lakáspiaci árakat és mekkora az eurós vételáron gazdára váró ingatlanok aránya Magyarországon. 

Kevés van belőlük, de növekszik az arány

“Alapvetően a klasszikus költözők, azaz a meglévő lakásukból másikba tartó eladók és vevők forintban számolnak. Eurós árral inkább a befektetők egy része vagy a külföldi tulajdonosok kalkulálnak. Emiatt leginkább az átlagosnál jóval nagyobb értékű ingatlanok, villák, nagy alapterületű belvárosi lakásoknál jellemző az eurós vételár” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: A lakásdrágulásban elenyésző az eurós áron eladásra kínált ingatlanok szerepe, hiszen a 2021-ben országos szinten a meghirdetett ingatlanok árának fél százalékát határozták meg euróban. Az euródrágulás miatt Idén viszont már ennek háromszorosára, 1,5 százalékra nőtt az arányuk. Egyes ingatlanok esetében néhány hét alatt 5-10 százalékos drágulás ment végbe forintban kifejezve.”

Budapest és a Balaton emelkedik ki az országos mezőnyből

“Vannak térségek, ahol azért az utóbbi időszakban az országos átlagnál nagyobb mértékben nőtt az eurós eladó ingatlanok aránya. Elsősorban a Balaton közelsége miatt Somogy megyében, valamint a fővárosban, valamint a nyugati határ menti megyékben” - fogalmazott a szakember.

A fővárosban például júniusban a kínálat 1,6 százalékát adták az eurós lakóingatlanok szemben a 2021-es év 0,4 százalékos arányával. A Somogy megyei kínálatban pedig 2,1 százalékot tett ki az arányuk júniusban, miközben tavaly még bőven 1 százalék alatti volt ez az érték.

Jelentősen nőtt a külföldi érdeklődők száma

‘Az év első felében több mint 77 ezer külföldi felhasználó érdeklődött az eladó magyarországi ingatlanok iránt, ami 10 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A külföldek keresletére vonatkozó adatok reprezentatívnak tekinthetőek a teljes kínálatra vetítve, mert az ingatlan.com-on feladott valamennyi ingatlanhirdetés automatikusan megjelenik az idegen nyelvű aloldalakon is” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “Az euró a forinttal szemben a régiós devizákhoz képest nagyobb mértékben drágult, ezért a térségben lévő országok, például a lengyel és cseh, ezen belül prágai és varsói ingatlanokkal szemben kedvezőbb helyzetbe kerültek a magyarországi ingatlanok.” A szakértő szerint az elmúlt hat hónapban az eladó ingatlanokra érkező több mint 110 ezer külföldi érdeklődés ezeknek a tényezőknek tudható be.

Mely települések vannak a fókuszban?

A legtöbb külföldi a fővárosban lévő eladó lakóingatlanok iránt érdeklődik, ezek adják a kereslet valamivel több mint 50 százalékát, a kereslet pedig főként a belvárosi kerületekre koncentrálódik. Budapesten kívül pedig a fővárosi agglomeráció mellett elsősorban az iparilag fejlett, munkaerőpiaci szempontból kedvező helyzetben lévő, valamint külföldi nagyberuházásoknak helyet adó városokat, a határ mentén található településeket, továbbá az erős albérletpiac miatt az egyetemvárosokat keresik leginkább a külföldiek. “Így elsősorban Debrecen, Győr, Szeged, Sopron és Pécs szerepel a külföldiek célkeresztjében. Emellett a Balaton mellett található települések szintén vonzóak a számukra. A külföldiekhez köthető kereslet 11 százaléka csapódik le a tóparti megyékben, Zalában, Veszprémben és Somogyban” - emelte ki az ingatlan.com szakembere.

Balogh László azt mondta, hogy a magyarországi lakóingatlan-vásárlást tervező külföldiek a koronavírus-járvány miatt visszafogott szerepet kaptak a magyar piacon, ám a következő időszakban részben az euró forinttal szembeni erősödése miatt növekvő kereslet várható a részükről. A külföldi vevőjelöltek körében legnépszerűbb régiókban - Budapesten, Győr-Moson-Sopron megyében és a Balaton környékén - lakáseladást tervező tulajdonosok számára ez az extra kereslet valamelyest ellensúlyozhatja a lakáshitelkamatok emelkedése miatt lanyhuló hazai keresletet.

Forrás: ingatlan.com

 

A külföldi érdeklődések területi eloszlását mutató hőtérkép az alábbi linken érhető el:

https://public.tableau.com/app/profile/ingatlan.com/viz/klfldihtrkp/Dashboard1