A kormány véglegesítette az operatív programokat

2014.05.15. Írta:

A kormány szerdai ülésén áttekintette a Brüsszelnek benyújtandó, következő hét éves EU-s költségvetési időszak keretprogramjait és véglegesített nyolc operatív programot.

 

Az új fejlesztéspolitika vezérelve a közvetlen gazdaságfejlesztés súlyának növelése, a Kormány korábbi ígéretének megfelelően a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program), TOP (Területfejlesztési Operatív Program) és VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program) programokra a rendelkezésre álló mintegy 7500 milliárd forintos forrás 60 %-a jut.

Sikerként kell elkönyvelni, hogy a Magyar Kormány az uniós alapokból Budapest számára a Brüsszel által engedélyezett maximális összeget tudta nyújtani. Az Európai Bizottság alapvetően a konvergencia régiók fejlesztését preferálja, de a magyar gazdaság speciális helyzetéből adódóan kulcsfontosságú, hogy Közép-Magyarországon tevékenykedő vállalkozások is hozzájussanak az uniós alapok nyújtotta forrásokhoz.

A TOP jelentős változást hoz a hazai fejlesztéspolitikába. Míg eddig a centralizált döntéshozási folyamatok lassíthatták bizonyos helyi projektek megvalósulását, addig a megyei döntéshozók bekapcsolásával garantálható a helyi igények maximális figyelembe vétele. Azaz, a pénzek felhasználásáról mostantól a helyi közösségek, az önkormányzatok döntenek, csak a központi koordináció marad a Kormányzatnál.

A Kormány döntésének megfelelően a Széchenyi 2020 az alábbi operatív programokból áll:

  • Terület- és Településfejlesztési Operatív Program - TOP
  • Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program - GINOP
  • Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program - VEKOP
  • Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program - KEHOP
  • Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program - EFOP
  • Vidékfejlesztési Program – VP
  • Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program - IKOP
  • Magyar Halgazdálkodási Operatív Program - MAHOP

Forrás: Miniszterelnökség, Fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárság

Hírek archivum