Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

A dráguló hitelkamatok lassítják a lakáspiacot

2022.10.19. Írta: Duna House közlemény

A lakáspiacon a 2022 második negyedévétől érezhető lassulást a változó gazdasági helyzet és az ennek köszönhetően dráguló hitelkamatok okozzák elsősorban a Duna House szakemberei szerint. Az eddigiekhez hasonló nagyságú visszaeséssel számolva az utolsó negyedévben, az év végére 120-130 ezer tranzakcióval zárhat a lakáspiac. A rezsinövekedés miatti változások további kivárást és bizonytalanságot okoznak eladói és vevői oldalon egyaránt, amely szintén hatással lehet az év utolsó negyedévében mind az árakra, mind az ingatlanpiaci forgalomra.

Változó képet mutat 2022-ben az ingatlanpiac, az erős első és a kissé enyhébb második negyedév után - a visszafogott első őszi hónapnak is köszönhetően - az eddigi leggyengébb negyedévét zárta idén a szegmens, amelyben a Duna House árindexei alapján megállt az áremelkedés. A Duna House becslése alapján országosan 9200 ingatlantranzakció zajlott szeptemberben, ami 6%-os elmaradás az előző hónaphoz képest, ennek ellenére az éves tranzakciószám már így is átlépte a 100 ezres határt szeptemberben. 

A DH árindexek változása alapján az előző negyedévek meredek emelkedését korrigálja az ingatlanpiac, az országos lakásárindex nominál értéken stagnált, reál értéken 7 ponttal alacsonyabban zárt. Az egyes ingatlantípusok és lokációk indexei szintén csökkenő, korrigáló képet mutatnak, amely alapján az eddigi emelkedő tendencia megtörni látszik. A kereslet az egész negyedévben alacsony volt annak ellenére, hogy a negyedév utolsó hónapjában kisebb emelkedéssel zárt a vevői aktivitást mutató keresletindex. Az irányárváltozás egyelőre minimális az ingatlanpiacon, a mozgástér jelenleg még nem a hirdetési árban, hanem a vevői alkuban jelentkezik, amely a harmadik negyedévben ingatlantípustól és területtől függően 3-7% között alakult a piacon.

A jelzáloghitel-piacon az előző év harmadik negyedévével összehasonlítva az ingatlanpiacnál is nagyobb, 30%-os csökkenést tapasztaltak a Credipass elemzői, ezzel az idei év leggyengébb negyedévét hagyták maguk után. Az átlagos hitelnagyság országszerte mérséklődött, már a fővárosban sem haladja meg a 20 millió forintot. A becslés alapján 2022 szeptemberében 82 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, így a harmadik negyedévet 264 milliárdos volumennel zárta a lakáscélú hitelek piaca. A hiteligénylők a legnagyobb arányban 20 éves futamidő mellett, a változó kamatkörnyezetben kiszámíthatóbb, minimum 10 évre fixált kamatozású konstrukciók mellett döntenek, de emelkedett a 30 éves kifutású szerződések száma is.

Kevesebb tranzakció mellett fokozódó befektetői jelenlét jellemzi az ingatlanpiacot a harmadik negyedévben. A főváros kedvelt, belső kerületeiben emelkedett a kislakások és a kiadásra szintén alkalmas, 40-60 négyzetméter nagyságú ingatlanok iránti érdeklődés, a kerületek népszerűségi listáján a korábbi favorit Zugló a tizenegyedik helyre szorult vissza. 2021-ben a pesti ingatlaneladások főként a 20-30 milliós értékkategórián belül történtek, idén már áthelyeződött a hangsúly a 70 millió Ft feletti otthonokra. Éves tekintetben ugyanakkor még emelkedés tapasztalható az árakban, így a budai paneleknél 29, a pesti oldalon pedig 30 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak 2021 harmadik negyedévéhez képest. A téglaotthonok esetében 90 millió forint fölé emelkedett az ingatlanra költött összeg Budán, a pesti oldalon 17%-os drágulás volt megfigyelhető az értékesítési adatok alapján. A vidéki ingatlanpiacon a panelek tekintetében folytatódott az átlagos négyzetméterárak emelkedése, az átlagos lakásár a tranzakciók több mint ötödében duplájára nőtt az előző év azonos időszakához képest Kelet-Magyarországon. A tavalyihoz képest jelentősen emelkedett az 50 millió feletti árkategória dominanciája a Pest megyei eladások között.

Gyorsult a lakások forgási sebessége, köztük a panellakások kelnek el a leghamarabb. Nyugat-Magyarországon és Budán a használt téglaépítésűek nehezebben találtak új tulajdonost. Lassult az értékesítési idő az újépítésű ingatlanok piacán is, a harmadik negyedévben meghirdetett lakások száma alig haladta meg a 20 ezret. A legnagyobb kínálatból a XIII., a IX. és a XI. kerületben választhatnak az érdeklődők. Az áltagos négyzetméterár a fővárosi új lakások esetében 1,2 millió forint, a legmagasabb árú kerület a budai I. kerület, ahol az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára megközelítette a 3 millió Ft-ot.

3 érdekes adat
• A fővárosi I. kerületben az értékesített újépítésűek négyzetméterára megközelítette a 3 millió forintot.
• Budán átlagosan 90 millió forint felett költöttek a vásárlók téglaépítésű ingatlanra.
• Az ország teljes területén mérséklődött az átlagos hitelnagyság.

A teljes elemzés ezen a linken érhető el.

Forrás: Duna House