A csokosokat is érintheti az önkéntes kamatplafon vége

2024.07.03. Írta:

Július 1-ével véget ért a bankok számára önkéntes kamatplafon. Ez azért is lényeges, mert például a Csok Pluszt igénylők kétharmada piaci hitelt is felvesz a kedvezményes mellé. A kamatplafon megszüntével az OTP Bank kevésbé hitelképes ügyfelei számára máris a korábbi plafonérték fölé emelte lakáshitelének kamatát - írja a Bankmonitor.

A CSOK Plusz támogatott kölcsön összege akár 50 millió Ft is lehet. A relatív magas hitelösszeg ellenére a családok jó részének piaci kamatozású kölcsönre is szüksége van a lakásvásárláshoz, építkezéshez. Az év első 5 hónapjában a Bankmonitoron keresztül CSOK Pluszt igénylők 36,5 százaléka ugyanis piaci lakáshitellel is kiegészítette a támogatott kölcsönt.

A Bankmonitornál május végéig CSOK Pluszt igénylők átlagosan 25,9 millió forintot vettek fel. Lehet, hogy meglepő, de azok, akik piaci lakáshitellel is kiegészítik a támogatást, nem kérnek érdemben kevesebb támogatott hitelt: átlagosan 25,25 millió forint CSOK Plusz mellé még 18,9 millió forint piaci kölcsönt vettek fel az érintett igénylők. A 44,15 millió forint kölcsönösszeghez kapcsolódó törlesztőrészlet már azért igen magas. 

Ezen családoknál felértékelődik a megfelelő bankválasztás: ugyan a CSOK Plusz kondíciói nagyon hasonlók az egyes bankoknál, de a piaci kölcsönök kamatánál már érdemi különbséget lehet látni. Márpedig a két kölcsönt ugyanazon pénzintézettől kell felvenni az igénylőknek, ugyanis két különböző bank jelzálogjoggal jellemzően nem terheli meg ugyanazt az ingatlant.

Mi lesz a kamatplafon nélkül?

Az, hogy az OTP Bank a kevésbé hitelképes ügyfelei számára a korábbi plafonérték fölé emelte lakáshitelének kamatát, a Bankmonitor szakértői szerint hamarosan kisebb lavinát indíthat el, vagyis az igénylők a jelenleginél magasabb költséggel juthatnak majd lakáshitelhez.

Az OTP 6,99%-ról 7,99%-ra emelte standard lakáshitelének kamatát (ez alól az 1×1 lakáshitel kivétel a maga 7,74%-os kamatával). A változást elsősorban a piaci kamatszintek emelkedése indokolta. Azon ügyfelek számára, akiknek már folyamatban volt a hiteligénylésük, nem jelent változást az OTP aktuális kamatemelése.

Ugyanakkor a legjobb hitelminősítéssel rendelkező ügyfelek számára az OTP lakáshitel kamatai nem változnak július 1-től.

A Bankmonitor szerint a bankok egy része (azok közül is, melyek ma változatlan kamatszintet jelentettek be) vélhetően hamarosan, 2-3 héten belül követni fogják az OTP Bank lépését egy mérsékelt 0,2-0,3%-os kamatemeléssel.A folyamatban lévő hiteligényléseket azonban ezen módosítások már nem fogják befolyásolni.

Aki még nem indította el az igénylését, az előminősítésen keresztül a jelenlegi szinten rögzíthetik a kamatot az egyes bankoknál.

A Bankmonitor szakértői jelentős változásra nem számítanak a hitelfelvételek számát illetően. A kamatplafon vége elsősorban az árazási sáv (legrosszabb és legjobb ügyfelek számára érvényesülő kamatok különbsége) szélességét fogja megnövelni. Ennek azért pozitív hatása is van, hiszen a magasabb kockázatú ügyfelek üzleti szempontból magasabb kamatszint mellett finanszírozhatók.

Hírek archivum