KSH

40 ezer munkás hiányzik az építőiparból

2018.05.11. Írta:

Magyar Nemzeti Bank által megkérdezett ingatlanpiaci szereplők szerint a munkaerőhiány az építőipar legnagyobb problémája jelenleg Magyarországon, mintegy 30-40 ezer szakképzett munkás hiányzik a piacról, közülük jelenleg nagyjából 25 ezren dolgoznak külföldön - derül ki a jegybank májusi Lakáspiaci Jelentéséből.

A tanulmány újdonsága, hogy a jegybank szakértői a makroadatok elemzése mellett részletes interjúkat készítettek az ingatlanipar szereplőivel. Ez alapján az derült ki, hogy 2008 utáni válság alatt a hazai építőiparból kiszorult szakképzett dolgozók nagy része külföldön talált munkát. Az országot elhagyók között nagy arányban voltak a nyelvet beszélő, tehetséges szakemberek, akikből jelenleg a legnagyobb hiány van ma Magyarországon.
a válság előtti szintre jellemző munkaerő rendelkezésre állna, de nagy arányban dolgozik külföldön.

A válság előtti szintre jellemző munkaerő rendelkezésre állna, de nagy arányban dolgozik külföldön.

A munkaerőhiány hatására a munkaerő költsége az elmúlt két évben megduplázódott, de egyes építőanyagok ára is nagyot nőtt, akár 60 százalékos drágulás is tapasztalható a piacon. Ezek miatt az építőipari kivitelezés összköltsége az elmúlt két évben nagyjából 50-80 százalékkal nőtt meg.

A tanulmány szerint főleg Ausztriában és Németországban dolgozó magyarokról van szó, akik legnagyobb arányban 2011 és 2013 között mentek ki dolgozni.

építőipar külföldön dolgozók

A megkérdezettek elmondása alapján a projektek teljes költsége általában fele-fele arányban oszlik meg a munkaerő és az építőanyag költsége között, de sok minden függ az adott projekt bonyolultságától és munkaerő-igényétől is, jellemzően például a lakások építése kézimunka- és irányításigényesebb feladat, így az ilyen projekteknél a magasabb a munkaerőköltség aránya.

További részletek: Index

Hírek archivum