Nyomtatás

Trendi lett a raklap

2014.05.16. Írta: Rehák László György

Egy új trend hulláma söpör végig a kerttől a hálószobák bútoraiig. Raklapbútorokat egyre több helyen lehet látni és vásárolni is. A legvagányabbak azonban maguk készítik raklapremekeiket.

De kinek érdemes belefogni, és mire számítson? Erről szedtem össze nektek néhány gondolatot.

Építkezéseknél, nagyobb felújításoknál általában nem vacakolunk: cementből, csemperagasztóból és hasonló anyagokból raklapnyi mennyiségben vásárolunk (persze csak akkor, ha a helyzet úgy kívánja). Az anyagokat a munkálatok során felhasználjuk, az üres raklapok pedig – ha nem váltjuk vissza, vagy tüzeljük el őket – a nyakunkon maradnak. 

raklap1

Azt a luxust, hogy az építkezési hulladékkal együtt elégessünk, vagy kidobjuk a raklapokat, nem engedhetjük meg magunknak! A visszaváltás – bizonyos típusok esetében – ugyan lehetséges, de eléggé időigényes és macerás is. De akkor mit kezdjünk velük?

Alternatív megoldás után néztem, és nem is gondoltam volna milyen célokra lehet felhasználni bel- és kültérben egyaránt a raklapokat. 

raklap2

Senkit nem akarok ámítani, a raklapbútorok és építmények elkészítése még macerásabb és időigényesebb dolog lehet, mint visszaváltani őket. Ráadásul, ha nagyon beleéli magát az alkotó újonnan megálmodott foteljának, ágyának, vagy kanapéjának megépítésébe, még rá is fizethet párszor 2-3000 ft-ot (ugyanis alaphangon ennyit kérnek egy – még – felhasználható raklapért).

Ugyanakkor, ha a raklapok már rendelkezésre állnak és az ötletek is körvonalazódtak azt illetően, hogy mit építhetünk belőle (ennek híján ajánlok pár képet, de ha ‘rágugliztok’, a neten megannyi tippet találhattok), már „csak” hely, idő és szerszámok kellenek a munkálatok megkezdéséhez.

Jó pár órás vagy napos mókának nézhet elébe a vállalkozó – ez persze függ a céloktól és a precíziótól is (ami nem árt, különben mindig lesz bennünk egy szálka) –, de ha valaki bírja az alternatív ötleteket, van némi fantáziája és kézügyessége, akkor a raklapcuccok saját kezű műremekként adhatnak jobb komfortérzetet a kerttől a nappalin át a hálószobáig.

raklap4

Kapcsolódó cikk: Meg kell menteni a stílusos darabokat

Megjelent: 3599 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. augusztus 18., kedd 14:17