Lakásépítések 1921-2022 igylakunk.hu

Tovább erősödött tavaly a lakásépítési szándék

2023.02.23. Írta:

A friss lakásépítési adatokból kiderül, hogy tavaly nemcsak az átadott lakások száma emelkedett, hanem a kiadott lakásépítési engedélyek száma is. Az építések száma a községekben, az engedélyek száma Budapesten nőtt a legnagyobb mértékben.

2022-ben 20.540 db új lakás épült, 3,2%-kal több az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 35.002 db volt, 17%-kal több, mint 2021-ben.

2022. IIV. negyedévében 54%-kal több lakás épült és 9%-kal több építési engedélyt adtak ki, mint a III. negyedévben.

Budapesten 6610 lakást vettek használatba, 6,1%-kal kevesebbet, mint 2021-ben. Ezzel többével növekedési trend szakadt meg. Az új lakások száma a megyei jogú városokban enyhén növekedett (11%), a többi városban csökkent (–3,9%), a községekben ugyanakkor közel negyedével nőtt (24%) az előző évhez képest. A megyei jogú városokban és a községekben a 2020-as kiugró év utáni visszaesés fordult meg tavaly.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 49%-a családi házban, 39%-a többlakásos épületben, 9,0%-a lakóparkban található. A természetes személyek által épített lakások aránya 35-ről 39%-ra növekedett, a vállalkozások által építetteké 64-ről 60%-ra csökkent 2021-hez képest.

Az ingatlan.com statisztikái szerint az új lakások kínálata az idei év elején jelentősnek mondható, 29 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat kommentálva azt mondta, a bizonytalanabb gazdasági környezet, az árak emelkedése ellenére stabil maradt az új lakások piaca.

Hozzátette: “Az új lakások szegmensében a mostani kínálat megnyugtató abból a szempontból, hogy 29 százalékkal több új építésű lakóingatlan vár vevőre a piacon az egy évvel korábbihoz képest, amikor az energiatakarékos lakóingatlanokra igényelhet zöld lakáshitel és a kedvezményes lakásépítési áfa miatt jelentős élénkülés volt látható mind a kínálati, mind pedig a keresleti oldalon.” Az országon belül eltérően változott az új lakások kínálata az elmúlt egy évben. A fővároson kívüli piacokat tekintve a vármegyeszékhelyeken több mint 40 százalékkal, a kisebb városokban 16 százalékkal nőtt a kínálat, Pest vármegyében és Budapesten pedig 35, illetve 26 százalékos volt a bővülés.

Nőtt az építési engedélyek száma is

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 35.002 volt, 17%-kal több, mint az előző évben. A kiadott építési engedélyek száma 2022-ben 14.462-vel haladta meg az átadott lakásokét, ez 44%-os növekedést jelent az előző évi különbséghez képest. Ezzel a 2020-as év utáni emelkedő trend folytatódott.

Az építési engedélyek országos szórása jelentős. Az előző évhez képest a fővárosban az engedélyek száma közel 2,5-szeresére növekedett, azonban minden más településkategóriában csökkent: a megyei jogú városokban 5,6, a többi városban 16, a községekben pedig 11%-kal.

Az építendő lakások száma a fővároson kívül kizárólag egy régióban, Nyugat-Dunántúlon növekedett, az előző évhez képest 14%-kal.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a jelenlegi bőséges kínálat arra utal, hogy kitart az építési kedv és jelentős számban fognak lakások épülni 2023-ban is. Ez köszönhető többek között annak, hogy az 5 százalékos lakásépítési áfa akár 2028-ig is igénybe vehető. Fontos tényező továbbá, hogy a keresletnek a kormányzati támogatások mellett az is támaszt ad, hogy az új lakások energiahatékonysága olyan vonzerőt jelent, ami miatt lesznek olyan vevők, akik a magasabb ár ellenére új ingatlant vesznek a használtak helyett. “2023-tól egyre hangsúlyosabb szerepet kaphatnak a rozsdaövezetekben épülő lakóingatlanok. Ez állhat annak hátterében is, hogy Budapesten tavaly két és félszer annyi építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban.” - fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

2021-hez képest a kiadott új építési engedélyek alapján 16%-kal kevesebb, összesen 13.897 lakóépület építését tervezik. A tervezett egylakásos lakóépületek aránya 77% volt, összesen 10.727 darab.

Az összes kiadott lakásépítési engedélyen belül azonban csökkent az egylakásos épületben tervezett lakások aránya.

Az építtetők az esetek 46%-ában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten a legalacsonyabb (11%) és a községekben a legmagasabb (85%).

 

 

Megjelent: 368 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. február 23., csütörtök 13:43

Blog archivum