Több lehet a garancia nélküli, feketén végzett kivitelezés a kata módosítása után

2022.07.14. Írta:

TLE-interjú - A kisvállalkozások a jég hátán is megélnek, de biztos, hogy a kata módosításának lesznek negatív hatásai az építőipar teljesítményére - nyilatkozta az igylakunk.hu-nak Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke. Várható, hogy áremeléseket és további szakemberhiányt is okoz majd az intézkedés.

Az építőipari vállalkozások nagy része mikro- és kisvállalkozás, amelyek nagyon gyakran nagy fejlesztő cégek alvállalkozóiként dolgoznak. Közülük nagyon sokan adóznak katásként. A kisadózó vállalkozások tételes adója (röviden: kata) tegnapi módosításának értelmében ők szeptembertől nem számlázhatnak céges megrendelőknek, csak magánszemélyeknek, vagyis amennyiben alvállalkozóként szeretnének dolgozni, adónemet kell váltaniuk.

Ez az egyik út előttük: maradnak katások, és ebben az esetben csak magánszemélyeknek számláznak, lemondva a céges megrendelésekről, ami pedig jelentős érvágás lehet nekik, hiszen ezek általában nagyobb munkákat, nagyobb bevételt jelentenek, amitől így most ezek a vállalkozók elesnek.

A másik lehetőség – magyarázza Németh László -, hogy adónemet váltanak, ami viszont jelentős többletterhekkel jár. A több adminisztráció egyrészt többletköltségeket jelent, több energiát igényel és nagyobb adóterhet is jelent.

És várható, hogy ha a vállalkozónak többet kell adóznia, árat fog emelni.

De valószínűleg áremelésre és/vagy spórolásra kényszerülnek majd azok is, akik katások maradnak és továbbiakban csak lakossági megrendeléseket teljesítenek, hiszen a céges megbízások híján csökkenni fog a megrendeléseik száma, csökkenni fog a bevételük.

Mivel a megrendelők már nem nagyon tudnak elviselni magasabb árakat. mert a drága alapanyagok és a munkaerőhiány miatt így is alig megfizethető az építőipari kivitelezés, várható, hogy egyre többen dolgoznak majd számla és garancia nélkül. Vagyis biztosan nőni fog a feketemunka aránya. A feketén dolgozó kivitelező pedig garanciát sem fog adni, ami az árnövekedés mellett ugyancsak a megrendelőket sújtja majd.

Korábban a kata bevezetésével éppen ezeket a problémákat akarták csökkenteni megszüntetni – emlékeztet az IPOSZ elnöke.

A feketézés pedig mindig azzal jár, hogy még több kókler jelenik meg, akik jelentős károkat okoznak a megrendelőknek, hiszen egy elrontott munka után még felhasznált anyagot sem lehet már beépíteni.

Amúgy is nagy probléma, hogy sokan dolgoznak az építőiparban teljesen hiányzó, vagy hiányos szakmai ismeretekkel. Az IPOSZ elnöke úgy véli, a kamarának ösztönöznie kellene, hogy minél több vállalkozó szerezzen mestervizsgát, de ez csak akkor lesz eredményes, ha a mestervizsga megfelelő jogosultságokat is ad: például, hogy felelős műszaki vezetőként is működhessenek az azt megszerző vállalkozók, és ne kelljen plusz költségért ilyen szolgáltatást igénybe venniük.

Ráadásul ez a szolgáltatás most szintén megdrágulhat, ugyanis azok a szakemberek, akiket felelős műszaki vezetőként a kivitelező vállalkozók eddig megbíztak, nagy számban szintén katások, hiszen ezt sokan mellékállásként végzik ezt a tevékenységet. A módosítás után már ők sem adhatnak számlát az építőipari kivitelezőknek.

Félő egy olyan vállalkozók, akik eddig mellékállásban, vagy nyugdíjasként dolgoztak, most inkább abbahagyják a munkát. Ez tovább növeli majd mennyiségi és minőségi szakemberhiányt.

A kivitelezői kooperáció is nehezebb lesz, eddig gyakran előfordult, hogyha egy kis vállalkozó egyedül nem tudta megoldani az adott kivitelezést, akkor bevont egy másik vállalkozót - ennek a lehetősége is megszűnik most a katásoknál.

Ezzel együtt az IPOSZ elnöke bízik a kisvállalkozásokban, hiszen eddig is mindig képesek voltak alkalmazkodni a nehéz helyzetekhez. De abban is biztos, hogy az egész építőipar teljesítményén érződni fog ez a változás, és további kivitelezői problémák jelennek majd meg.

Az IPOSZ igyekszik most is segíteni a kisvállalkozókat, felkészült szakembereik, könyvelőik vannak, akik tudnak tanácsot adni majd abban is, hogy egy-egy vállalkozó számára melyik adózási forma lehet a legelőnyösebb.

 

Megjelent: 944 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. október 17., hétfő 13:44

Blog archivum