A fotók forrása: Dezeen.com

Tíz izgalmas otthon 2022-ből

2023.01.04. Írta:

Ezek voltak a legérdekesebb házak 2022-ben a Dezeen, online designmagazin olvasói szerint. Van köztük föld alá rejtett lakás, rózsaszín nyaraló, szabadon álló faház is.

Ház és étterem Yamaguchiban, Japánban

A Dezeen 2022 legnépszerűbb háza egyben a legszokatlanabb is volt. Az Ube városában, a talajszint alatt rejtőzködő otthont úgy hozták létre, hogy a betont a földben lévő lyukakba öntötték.

A betont körülvevő talajt ezután eltávolították, felfedve egy barlangszerű terekből álló labirintust, amelynek sztalagmitszerű oszlopai és sárral borított falai a talaj tökéletlenségeinek lenyomataival.

Az épületet Junya Ishigami japán építész tervezte barátja, Motonori Hirata séf számára, aki egy ugyanebben az épületben található étteremben dolgozik.

Mirai House of Arches, India

Boltíves nyílások, fésűs falak és földszínű vakolat határozza meg ezt a tágas és szellős otthont Bhilwarában, amelyet a mumbai Sanjay Puri Architects stúdió tervezett.

A Mirai House of Arches névre keresztelt lakás egy család három generációjának biztosít életteret. A jellegzetes külsőt úgy tervezték, hogy minimalizálja a hőnyereséget, és árnyékos teraszokat is tartalmaz, ahol a család élvezheti a hűvöset a szabadban is.

Analog House, Egyesült Államok

Egy kis erdő-kiszögellésben áll Kaliforniában az Analog House, amelyet a környezethez illeszkedő torony és a fém, beton és üveg anyagpaletta jellemez.

Az Olson Kundig Architects a Faulkner Architects alapítójával - aki egyben a projekt megrendelője is volt - együttműködve alkotta meg, azzal a céllal, hogy maximalizálja a kilátást és a kültéri tereket, amelyek "összekötik a lakókat a környezetükkel".

Seabreeze, Egyesült Királyság

Bár ez a világos rózsaszín nyaraló a tengerparti mediterrán házakat hivatott felidézni, az angliai Camber Sands viharos tengerpartján található.

Tervezője, az RX Architects szerint feltűnő színes-beton külsejét úgy alakították ki, hogy ellenálljon a szélsőséges tengerparti időjárásnak, de egyben ellensúlyozza "az állandóan változó égboltot".

Nem csak játékos homlokzata teszi egyedivé. Belsejében egy kis házi spa rejtőzik, ahol tulajdonosa privát gőzfürdőt, szaunát és merülőmedencét élvezhet.

Marfa Ranch, Egyesült Államok

A Dezeen Awards 2022-es díjátadóján az év vidéki háza a Marfa Ranch lett, egy olyan otthon, amelynek döngölt földfalai a texasi sivatagi füves területeket hivatottak visszhangozni.

Alacsonyan fekvő formája nyolc tömbre tagolódik, amelyek mindegyike egy udvar köré rendeződik, és egy fedett sétány köti össze őket. Az építész, Lake Flato szerint ez az elrendezés a régió korai építészetét hivatott felidézni.

A Dezeen Awards zsűrijét lenyűgözte a döngölt föld felhasználása, és az otthont "a tájba való tiszteletteljes illeszkedésként" dicsérte.

Kappa House, Japán

Az Archipelago Architects Studio által tervezett kanagavai Kappa House ház külső felületére zöldeskék gyantát vittek fel.

A gyanta patinás felületet kölcsönöz az otthonnak, amely azt az érzést kelti, hogy az épület már régóta áll a helyén, és beleolvad az utcaképbe. Ugyanezt a felületkezelést alkalmazzák a belső lépcsőházakon is.

La Piedad, Mexikó

A mexikói Le Piedad minimalista otthont az építész "introspektív építészetként" jellemzi.

A nagy, ablaktalan falakkal elrejtett, háromszintes otthon befelé, két beültetett udvar felé néz. Ezek a kültéri terek segítenek színt és textúrát adni a visszafogott belső térnek, amely elsősorban fehér, kőpadlóval és faajtókkal.

MORE Cabin, Kanada

A Kariouk Architects megpróbálta megkérdőjelezni a faház definícióját, amikor ezt a Québecben található faházat tervezte, amely az ügyfél második otthonául szolgál.

A szögletes rezidenciát úgy tervezték, hogy kiemelkedjen a természetes környezetéből, a fák tetejével egy vonalban, és drámai konzolként a meredeken lejtő telek fölé nyúlik. Hagyományosabb belső tereit fával burkolták, hogy hangulatos légkört teremtsenek.

Gesztenyeház, Portugália

A lista legkisebb otthona a portugáliai Gesztenyeház, egy 25 négyzetméteres kisház, amelyet egy évszázados fa köré terveztek.

João Mendes Ribeiro "elegáns menedékként" tervezte, amely egy nappalit, konyhát, hálószobát és fürdőszobát tartalmaz. A belülről meleg rétegelt lemezekkel borított épületnek van egy kis félemeleti szintje is, amelyre létrán lehet feljutni.

8 Yard House, Ausztrália

 

Ez a melbourne-i otthon a hosszú és keskeny alaprajzot megtörő nyolc udvar és kert sorozatáról kapta a nevét.

A Studio Bright által tervezett ház szándékosan elkerüli a hagyományos, egyetlen kerttel rendelkező otthonok elrendezését, és ehelyett a telken szétszórtan elhelyezkedő lakótereket kínál, amelyek mindegyike kilátást biztosít a különböző kültéri területekre.

A 8 Yard House a Dezeen Awards 2022-es díjátadóján az év városi háza lett, miután a zsűrit lenyűgözte "átgondolt és játékos" kialakítása és "az a mód, ahogyan a meglévő környezetébe illeszkedik".

Forrás: Dezeen

Megjelent: 531 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. január 04., szerda 18:18

Blog archivum