Forrás: Wienerberger

Tégla a művészetben - nagyon másképp

2022.08.03. Írta:

A tégla az egyik legrégebbi és egyben leggyakoribb, időtálló építőanyag. A legtöbben így is közelítik meg, és gondolataikban felhasználását mindig a házukhoz, ház körüli munkákhoz, felújításokhoz kötik. Ennek ellenére számos nem mindennapi, sőt, meglepő helyen is felbukkan, így például a nemrég nyílt II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon a Műcsarnokban.

Bár a tégla története egyidős a civilizációéval, és az agyag is a művészettörténet nélkülözhetetlen eleme, mégsem ez a robosztus építőanyag jut elsőre eszünkbe, ha múzeumba készülünk. Így talán sokakat meglep, hogy egy kiállításon lesz alkalmunk találkozni ezzel a hagyományos, mégis folyamatosan fejlődő építőanyaggal.

A Műcsarnokban április 9-én nyílt a hazai kortárs design és formatervezés legfontosabb fóruma, a II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon. A kiállításon a Wienerberger tégláinak meghatározó szerep jut. A tárlaton bemutatandó tárgyak posztamenseit ugyanis Porotherm téglából építették meg a kiállítás rendezői. A kiállítás installációjának megtervezésekor cél volt, hogy a kiállított műtárgyak egységes keretben legyenek kiállítva a térben, ezzel erősítve a kurátori koncepciót.

„A használt anyagokkal a kiállítás tematikájának kézművességre utaló jellegét is ki szerettük volna fejezni, ezért döntöttünk az égetett kerámia posztamensek és a térbe belógatott, azokat osztó függönyök mellett. A szalonon kiállításra kerülő műtárgyak sokszínűsége miatt alapvetés volt egy neutrális posztamensrendszer megtervezése, mely egyszerre képes összefogóan kezelni az összes különböző műtárgyat. Így került kiválasztásra a nagyméretű üreges vázkerámia falazóblokk, amelyből vágás, faragás nélkül készült el az összes posztamens.” – mondta el Szabó Levente, tervező

"Nem akartam egy hagyományos iparművészeti kiállítást, és ez a gondolatom már az első pillanatban találkozott Levente csaptának elképzelésével. Így szerintem egy gyümölcsöző, nagyon izgalmas és flottul működő együttműködés jött létre. Mindebben a Wienerberger Porotherm téglái plusz kiállított tárgyként is jelen vannak, hiszen gyakorlatilag a tégla önmagában is egy design elem. Az innovációnak és a design gondolatának egy alapvető megjelenítése, és miután a szubsztanciának éppen az agyagot választottuk, Arisztotelész fő kategóriája pedig a kerámiaművészethez van felírva, a tégla tulajdonképpen az egészet elméletisíkon és fizikálisan is alátámasztja. Nem beszélve arról, hogy a közös teret valamiből felépítik, a tégla pedig gyakorlatilag ennek az alapegysége, így filozófiai szempontból is támogatja a tégla motívum ezt a koncepciót." tette hozzá Szilágyi B. András kurátor.

Szabó Levente: "A használt anyagokkal a kiállítás tematikájának kézművességre utaló jellegét is ki szerettük volna fejezni, ezért döntöttünk az égetett kerámia posztamensek és a térbe belógatott függönyök egymást ellenpontozó, jótékony kontrasztja mellett. A szalonon kiállított műtárgyak sokszínűsége miatt alapvetés volt egy neutrális posztamensrendszer megtervezése, mely egyszerre képes összefogóan kezelni az összes különböző műtárgyat. Így választottuk ki a nagyméretű üreges vázkerámia falazóblokkot, amelyből vágás, faragás nélkül készült el az összes posztamens. Természetesen az égetett anyag nyers, őszinte látványa is fontos eleme az installáció hangulatának. A falazóblokkok felülete szolgált a műtárgyak hátteréül, környezetéül, így kiemelten fontos volt, hogy kifinomult üregstruktúrájú, csiszolt falazóblokkokból épüljenek a posztamensek."

Nagy Zsolt István, a Wienerberger marketing vezetője: "Magyarországon évtizedekig az építészetre úgy gondoltak mint műszaki problémák összességére, pedig valójában az emberi kultúrával együtt az ősidőkig visszavezethetően az építészet művészetként is együtt élt az emberiséggel. Ezen szerettünk volna változtatni, amikor megkaptuk a felkérést a Műcsarnoktól és nagy lelkesedéssel, büszkén álltunk az ügy mellé. Fontos volt, hogy ne csak ipari kérdés legyen a tégla használata, hanem megmutassuk, hogy a művészetekhez is jól tud kapcsolódni."

A Wienerberger zRt. 5 440 darab téglával támogatta a kiállítást, ami egymás mellé rakva 1 360 métert tesz ki. Ez a Műcsarnok – Állatkert – Széchenyi fürdő – Vajdahunyad vára sétát jelentené, míg egymásra rakva szinte pontosan négyszer olyan magas lenne, mint az Eiffel-torony. A kiállításon idén több mint 300 kiállító vesz részt, bemutatva a jelenkori magyar iparművészet legfontosabb újdonságait és eredményeit.

További információ a kiállításról: Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022 :: Műcsarnok (mucsarnok.hu)

Megjelent: 34 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. augusztus 04., csütörtök 10:59

Média

Blog archivum