A társasház látványterve

Társasház-mintaház 14 nap alatt

2022.04.05. Írta:

Pécsett épül fel az a társasház, amelyet a Solar Decathlon versenyre készít a magyar csapat, és innen szállítják majd a wuppertali megmérettetésre - írja a PécsAktuál. A hazánkat egyedüliként képviselő csapat - amely a Pécsi Tudományegyetem hallgatóiból alakult - fiataloknak álmodott olyan társasházat, ahol a lakók egy nagy közösségként, környezetpozitív térben élhetnek.

A Solar Decathlon a világ első számú építészeti-innovációs versenye, ahol a hallgatók energiahatékony házakat terveznek. 

A pécsi hallgatók fiataloknak megálmodott közösségi társasháza munkavégzéshez, beszélgetésekhez, családi vacsorákhoz alkalmas közösségi teret is kínál a lakások mellett.

A Pécsi Tudományegyetemet ezzel a komplex tervvel több mint 40 nemzetközi pályázóból választották ki és egyedüli magyarként jutott be a legjobb 18 közé. A Solar Decatlon projekt a PTE Zöld Egyetem programjának része. A kreatív csapat tagjai a PTE hallgatói, kutatói, oktatói, munkatársai, a társult ipari szereplők és támogatók, aktív civil közösségek.

– Versenyprojektünk a Lungs of the City, ami a Város tüdeje nevet viseli. A mintaprojekttel egy olyan városi tömbfejlesztést fogalmaztunk meg, ami a belváros és a Zsolnay Negyed közé ékelődne – mondta Kondor Tamás, a pécsi csapat egyik vezetője.

Kooperatív „Fecskeház”

A pécsiek projektjének célja, hogy a fiatalok számára megfizethető, fenntartható és karbonsemleges otthonokat hozzanak létre. Az ötletük pedig abban egyedi, hogy a lakások mellett közösségi szintet hoznának létre munkavégzéshez, szórakozáshoz. – Az épületünknek három lakószintje és közösségi szintje van. Minden lakószinten 3 db 38-42 m2-es lakás kapott helyet, ami könnyen átalakítható, ha bővül a család. A közösségi szintek egyike a munka, míg másik szintje a belső együttműködés tereit hordozza magában. Itt a lakók olyan együttműködéseket is élvezhetnek, mint a megosztott gyermekfelügyelet, a tanulókör, a klubfoglalkozás, műhely, könyvtár, közösségi kertészet. A másik közösségi tér a kreatív műhely – co-working tér, ahol azok a lakók tudnak egymást segítő munkát végezni, akik vállalkozóként akarják tudásukat kamatoztatni. Projektünkben egy dizájner, egy formatervező, egy kertész, egy közgazdász és egy informatikus alkotnak egy ReDesignLab prototípus műhelyt a fenntarthatósági szemlélet erősítése és üzleti térnyerése érdekében – hangsúlyozta Kondor Tamás, aki kiemelte, hogy Pécs kiaknázatlan potenciálja “a feltörekvő szürkeállományban” van, akiket a városban kell tartani ahhoz, hogy a helyi gazdaság fellendülhessen”.

– A Solar Decathlon egyik alapfeladata, hogy a hallgatói csapatok által tervezett épületeket a verseny helyszínén – idén a németországi Wuppertalban – 14 nap alatt fel kell építeni. Ez óriási kihívás, hiszen nulláról a teljesen automatizált működésig kell eljutni. Szinte lehetetlen, de 2019-ben már sikerült. Akkor négy díjat nyertünk – mondta Kondor Tamás, aki megköszönte azon támogató partnerek munkáját, akik segítették szakmai felkészülésüket. Idén is sok ilyen társunk van, köztük nagyszerű helyi vállalkozók is – tette hozzá.

Az előkészítést április második felében a Műszaki Kar kampuszán kezdik, majd kamionra rakják a szétbontott épületet és irány a németországi verseny. Három évig ott lesz egy fenntarthatósági kiállítás bemutatótereként, majd hazahozzák a kampuszra és hallgatói klub lesz belőle.

A verseny május 17-én kezdődik Wuppertalban. Az egyetemi projekthez eddig mintegy 60 kis- és középvállalkozás csatlakozott.

Tovvábi infó és képek: PécsAktuál

 

Megjelent: 439 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. április 05., kedd 12:47

Blog archivum