Szűkös építőanyag- és szakmunkás-kapacitás hátráltatja az építéseket

2017.10.17. Írta:

Az építőanyag, illetve a speciális szakipari dolgozók hiánya is akadályozza a beruházások felfutását a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség értékelése szerint - írja a Világgazdaság.

Heteket, sőt van, hogy hónapokat kell várni egyes építőanyagokra, mindenekelőtt a szálas hőszigetelők szállítási ideje és ára nőtt meg, utóbbi átlagosan 10-20 százalékkal. A jelentés szerint a jelenleg gyorsan megnövő rendelésállományok miatt a szállítási idők a megszokotthoz képest akár 2 hónapra is nyúlhatnak, így most már elmondható, hogy nem lehet azonnali szállítással szálas hőszigetelő anyagot rendelni, illetve vásárolni.

Az ágazatban 10-11 százalékos az átlagos drágulás. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) első kilenc havi piaci jelentéséből kiolvasható, hogy az építőanyagok értékesítési volumene időarányosan 20-25 százalékkal haladja meg az előző évit.

Vidor Győző, a szövetség elnöke szerint a kapacitások szűkössége miatt nehezen ítélhető meg, hogy hány új lakás készül el az idén, a MÉASZ 16-20 ezerre számít, de a piaci visszajelzések szerint - elsősorban a társasházak terén - elsősorban az “economy”, azaz a "gazdaságosan" kivitelezett, vagyis a közepes minőségű alapanyagokból megépülő minőség a leggyakoribb.

A szerkezetépítő anyagok gyártói többségében teljes kapacitással működnek, kimondott építőanyag-hiány nincs, de egyes termékekből nagyobb mennyiségekhez csak rendelésen keresztül lehet jutni. A projektek csúszására sok esetben nem is a kivitelezői kapacitás hiánya miatt kerül sor, hanem a speciális szakipari munkások hiánya okoz problémát.

A munkaerőhiány mostanra olyan mértékre emelkedett, hogy bizonyos szakipari munkakörökkel magasabb jövedelem érhető el, mint a bankszektorban dolgozva - olvasható a 24.hu elemzésében.

Az építőanyag-forgalom összetétele a munkálatok fázisaitól függ, a falazóanyag-eladások felfutását mutatja, hogy a téglagyárak 25-30 százalékkal növelt kapacitással dolgoznak, a változó szabályozások miatt az eladott szigetelőanyagok átlagos vastagsága 10-15 százalékkal nőtt, a szálas szigetelőanyagok forgalma 20-25 százalékkal emelkedett, a nyílászárók forgalma is 20-25 százalékkal bővült már. Az épületgépészeti termékeknél még nincs számottevő felfutás, a vakolat- és építőkémiai termékek, a burkolóanyagok és a ragasztók piaca is csak 5 százalékkal bővült. A lakossági energetikai felújítások még mindig alacsony szinten állnak, ezt az alvó piaci szegmenst a kamatmentes visszatérítendő támogatások nem tudták feléleszteni a szakszövetség szerint.

A második félévre a kivitelezés várhatóan 10 százaléknál is nagyobb ütemben drágul, amit a személyi jellegű kiadások 21-22 százalékos drágulása okoz. Egyes számítások szerint a mostani piaci környezetben jobban megéri térkövesnek, burkolónak lenni, mint akár a pénzügyi szektorban dolgozni.

Forrás: MÉASZ, Pénzcentrum, Portfolio

Megjelent: 2321 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. október 17., kedd 10:20

Blog archivum