Forrás: designisso.com

Szocialista építészet ihlette textíliák

2021.12.03. Írta:

Ujváry Berta textiltervező HOMMAGE to Rudolf Ujváry című munkájában az építész szocialista stílusú épületeiből merített ihletet szőtt textíliái megalkotásakor.

A tervező, közelebbről megismerve Ujváry Rudolf négy ikonikus szocialista stílusban készült épületét, kifejlesztett egy sajátos formanyelvet, mely az épületek jellegzetességeit magában hordozza, és tartalmazza mindazt, amit tervezőnő a családjától örökölt. A kutatási fázis után ezt a nyelvet felhasználva hozott létre egy olyan strukturális látványvilágot, melyet át tudott ültetni a saját textiltervezői munkásságába.

A projekt eredményeként olyan szőtt textíliák jöttek létre, melyek lenyomatai mindannak, amit a tervező a kutatás során tapasztalt és gondolt. A szövetek taktilitása megidézi az épületek strukturáltságát, a különböző technikák és anyagminőségek pedig gyerekkorára és az épületek korának kulturális sajátosságaira reflektálnak.

Az HOMMAGE to Rudolf Ujváry 2021 tavaszán lehetőséget nyert, hogy a hollandiai Tilburgban található TextielLab pályázatának keretin belül kivitelezésre kerüljön. Ujváry Berta itt fejlesztette tovább a kollekciót, és létrehozta az Hommage 2.0-át, amiben a kollekció anyagát jacquard szövetekké alakította tovább.

Végül egy nagy tértextilt hozott létre, amelyben összesítette a kollekció mintáit.

Forrás és fotók: designisso.com

Megjelent: 624 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. december 03., péntek 16:02

Blog archivum