Százéves házaké a hétvége

2014.04.25. Írta:

Budapest100

Holnap és holnapután 60, idén százéves épület tárja ki kapuit a látogatók előtt: szállodák, iskolák, gyárak, közintézmények és 44 lakóház készül változatos programokkal.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2014. április 26-27-én, immár negyedik alkalommal rendezi meg a százéves budapesti házak nyitott hétvégéjét. A hungarikumnak számító hagyományteremtő civil kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épített értékekre, épületekre, illetve hogy erősítse a közösségeket és a civil összefogást.

 

2011-ben a kezdeményező OSA Archívum központja, a Goldberger-ház századik születésnapja adta az ötletet, és már abban az évben 50 épületben 16 ezer érdeklődőt láttak vendégül.

Az idén a programokhoz minden olyan ház – lakóház és intézmény – csatlakozhatott, amelynek az építése kapcsolódik 1914-hez: ekkor kaptak építési engedélyt, ekkor volt az alapkőletétel, ekkor adták át stb. Ilyen például a fotóinkon látható Radnóti Miklós Gimnázium épülete, amely szintén részt vesz a programokban.

A bekapcsolódó intézmények előadásokkal filmvetítésekkel, épületsétákkal, a lakóházak fotótárlattal, pince- és padláslátogatással, piknikkel, bolhapiaccal, gang-koncertekkel készülnek. Építészettörténeti, építészeti témákban lesznek szakmai programok a Budapesti Műszaki Egyetem építészkarának diákjaival. Csatlakozhatunk tematikus túrákhoz, egy kerületen belül a 100 éves épületeket összekötő játékokkal, biciklis város-vezetésekkel.

Részletes programok:

budapest100.hu/programok_2014

 

Kapcsolódó cikkek:

Budapesti bérpaloták a reformkorból

Hungarikumok a romokon

Az öreg házak szigete

Megjelent: 2506 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. május 23., péntek 12:54

Blog archivum