Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Sorvezető készült a társasházak hatékony korszerűsítéséhez

2024.01.25. Írta:

Józan ésszel senki sem gondolná, hogy tervezés nélkül újítsanak fel egy társasházat. Pedig gyakorta megtörténik, Igaz, még gyakoribb, hogy elmarad az energiapazarló többlakásos lakóépületek korszerűsítése. Ennek számos oka és tényezője van, amelyekre a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) Épületfelújítási kézikönyve hoz megoldásokat és segítséget.

A magyar lakóépületállomány energetikai hatékonysága rendkívül rossz, különösen az 1980 előtt épült házaké. Bár a legtöbb nagyon rossz állapotú épület a családi házak közül kerül ki, azért a panelházak és a téglaépítésű társasházak többsége is bőven az nem energiahatékony kategóriába tartoznak.

Ugyan a lakástulajdonosok elvégeznek számos felújítási munkálatot, de ezek általában nemhogy nem mélyfelújítások, de sokszor nem is sikerül csökkenteni az energiafelhasználást. Jellemzően akkor kerül sor nagyobb beruházásra, pl. a fűtési rendszer cseréjére, ha a régi meghibásodik. A műemléki védettségű épületeknél még nehezebb a helyzet, hiszen ott drágábban és adott esetben nagyobb kompromisszummal valósíthatóak meg akár a homlokzati szigetelések, akár az ablakcserék.

Az egyik legfőbb visszatartó erő természetesen a források szűkössége, hiszen a társasházak felújításának költségei magasak, a megtérülés hosszú. Sok helyen a lakók nem tudják önerőből finanszírozni a felújításokat, támogatási program kevés akad.

Akadályozó tényező lehet az is, hogy a közös beruházásokhoz minden tulajdonosnak hozzá kell járulnia, valamint a forrás- és információhiány gyakran rontja a hatékonyságot vagy akár el is lehetetleníti a beruházásokat.

Emellett nagyon komoly gond az információhiány, hiszen a tulajdonosok nem értik, miért érné meg nekik a felújítás, milyen előnyei lesznek a magas költségek vállalásának, illetve nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Ráadásul sokan nem is igen bíznak meg a kivitelezőkben, tartanak a kontároktól, nem tudják, mi alapján válasszák ki a megfelelő szakembereket.

A most megjelent Épületfelújítási kézikönyv átfogó segítséget nyújt ahhoz, hogy a lakóközösségek belevághassanak a mélyfelújításokba, végigvezeti őket a problémafeltárástól a tervezési folyamaton.

Mindenekelőtt elmagyarázza, mit jelent a mélyfelújítás: egyaránt jelenti az épületburok felújítását, az épülettechnikai rendszerek, ezen belül a gépészet felújítását, valamint a szabályozó és monitoring rendszer kiépítését.

Kitér arra is, milyen előnyökkel jár az energiahatékonyság, amely az energia- és költségmegtakarításon és a kibocsátáscsökkentésen túl a klímacélok elérésének egyik leghatékonyabb eszköze. A spóroláson túl a lakók közvetlenül élvezhetik például a komfortosabb otthont, az egészségesebb beltéri levegőt, az akár 25-50%-kal értékesebbé váló ingatlantulajdonukat.

A kiadvány bemutatja az energetikai felújítások pénzügyi előnyeit, a megtérülési idő kiszámítását és a rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségeket is.

A kulcsfontosságú társasházi döntések meghozatalával kapcsolatos lépésekre, az azt megalapozó közösségi tervezési folyamatra is bemutat eszközöket, jó gyakorlatokat. 

Érdemes például elkészíteni egy-egy társasházra vonatkozóan az ún. épületfelújítási útitervet, amely egy hosszú távú, lépésről lépésre történő ütemterv az épület mélyfelújításának megvalósításához - szakértő segítség bevonásával. Mivel ez egy rendkívül összetett és időben is hosszabb folyamat, ezt a lépést semmiképpen sem érdemes kihagyni, mert sok energiát, időt és pénzt spórolhat meg a lakóközösség egy átgondolatlan, megtervezetlen beruházáshoz képest.

A kézikönyvből számos hasznos segédanyag és dokumentumminta letölthető, és érdemes megnézni az idézett jó példákat is.

Ugyancsak ajánlott igénybe venni a Renopont egyablakos tanácsadói hálózatának szakmai segítségét, ahol a honlapjukon, illetve irodáikban a rengeteg hasznos ismeretanyag, kalkulátor, tipp és finanszírozási lehetőség bemutatása mellett díjmentes első tanácsadást nyújtanak, illetve segítenek az épület energetikai felmérésében, majd összeállítani a felújítási tervet, és megbízható szakembereket ajánlanak.

A RetrofitHUB projekt keretében elkészült kézikönyv a HuGBC oldaláról érhető el, vagy erről a linkről letölthető: Épületfelújítási kézikönyv.

Megjelent: 107 alkalommal Utoljára frissítve: 2024. január 29., hétfő 12:17

Blog archivum