Courbevoie, Franciaország Inhabitat

Sokaknak jelenthetne megfizethető és minőségi lakhatást

2015.09.22. Írta:

Ha azt mondom szociális lakás, mindenki a legszegényebbek lakhatására gondol. Magyarországon. Máshol Európában a „social housing" a lakosság széles rétegeit érinti és boldogítja. Van ahol még egy 120-150 négyzetméteres lakás is beletartozhat ebbe a kategóriába.

Itthon a szociális lakásépítést azonosítják a marginalizálódott csoportok lakásellátásának kérdésével. A Nyugat-Európában használatos értelemben nálunk gyakorlatilag nincs szociális lakásépítés, bérlakásépítés, abba ugyanis beleértendők a családalapító, pályakezdő fiatalok számára épülő lakások is. A szociális lakás kategóriájával a luxus lakások kizárása a cél. Ebbe a szociális kategóriába tartozik a lakosság széles rétege. A szociális lakás kategóriába beletartozhat – bizonyos feltételekkel – Romániában egy 120m2-es, Lengyelországban 150m2-es lakás is. (Ezekre alkalmazható az EU irányelve alapján a kedvezményes áfakulcs is.)

Magyarországon is meg kellene határozni, mi minősüljön szociális – az általunk javasolt szóhasználat szerint közhasznú vagy közösségi – lakásépítésnek. Minél tágabban kell meghatározni ezt a kategóriát, hogy minél több EU-s forrást lehessen ilyen célra felhasználni, és minél szélesebb körben lehessen kedvezményes áfakulcsot alkalmazni. Ne csak a legszegényebb réteg, hanem a bérből-fizetésből élők számára megvalósuló lakásépítés is tartozzon bele ebbe a kategóriába.

Az építési beruházásokhoz általunk javasolt közhasznú modellnek az a lényege, hogy a bérlő érdemben hozzájárul a bérleti díjhoz, az állam pedig megpróbál olyan rendszert kialakítani, ahol olcsón, kedvező finanszírozási költségek mellett, jó minőségű lakások épülnek, amelyek kiszámítható lakáslehetőséget biztosítanak a bérlőknek. A leggazdagabb 10% piaci áron bérelhetne, a szélesen vett középréteg pedig a piaci bérleti díj alatt. A szegényebbek lakbértámogatást is kaphatnának, hogy bérlővé válhassanak.

A kevés hazai példa egyike az újpesti százlakásos bérház, amely ráadásul passzívházként nyújt megfizethető és minőségi lakhatást.

 passziv berhaz2

S, hogy külföldön milyen megoldásokat találnak a social housingra, arra is mutatunk néhány példát.

 Zac Boucicaut In Paris

 Ceuta Spain

Aubervilliers France

 

St-Agatha-Berchem-Belgium

Asturia Spain

Korábbi kapcsolódó cikkeink:
Korunk kihívása: mai életszínvonalunkat fenntarthatóvá tenni
Megfizethető lakások tömege hiányzik Európában
Modern és izgalmas szociális építészet – másképp
Fenntartható lakhatás – csak együttműködéssel
Európai fiatalság: mikor raknak saját fészket?
Külföldre költözés vs. hazai bérlakások fiataloknak
Szükség volt bérlakásokra – megépítették
Bálterem és kiskertek a kolónia közepén
Új fejezet a lakhatási szegénység elleni harcban

Megjelent: 2418 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. szeptember 22., kedd 15:13

Blog archivum