Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Sem érdemi áremelkedés, sem áruhiány nincs a téglatermékeknél

2021.09.10. Írta: Sajtóközlemény

Gyártói szinten nem tapasztalható érdemi áremelkedés – 2021-ben inkább csökkentek az árak –, és alapvetően nincs hiány Magyarországon téglatermékekből - olvasható a Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség összefoglalójában a Gazdasági Versenyhivatal által elvégzett, a magyarországi kerámia-falazóelemek piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatról.

A kerámia falazóelemek hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (továbbiakban GVH) gyorsított ágazati vizsgálata a GVH 2021. július 27-én közzétett, AL-478/2021/1 sz. hirdetménye, valamint az abban közölt végzés alapján, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 406/2021. (VII. 8.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése szerint indult meg.

(A témához kapcsolódóan 2021. augusztus 4-én került ki a MATÉSZ honlapjára a Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség tájékoztatása a kerámia falazóelemek hazai piacával kapcsolatban felvetett problémákról.)

A vizsgálat eredményei alapján a GVH 2021. augusztus 27-én készítette el (és honlapján 2021. szeptember 6-i határidővel bocsátotta nyilvános társadalmi konzultációra) a vizsgálati jelentés tervezetét

Ennek „IX. Megállapítások” c. részében megfogalmazott lényeges következtetések pl. a következők:
• „nem tapasztalható érdemi áremelkedés a kerámia-falazóelemek körében a gyártói szinten, sőt, 2021-ben inkább csökkentek az árak, mintsem nőttek”
• „az árak nagyon heterogének a tüzépek között. Így egyes esetekben valóban lehetnek jelentős drágulások egyes kiskereskedőknél (…), de összességében nem ez a jellemző”
• „a fogyasztók által észlelt, a téglaipari termékek árának a szokásos, elmúlt évekhez hasonló mértéket meghaladó emelkedése a növekvő fuvar- csomagolási és logisztikai díjak miatt lehetséges (…) míg maguk a termékek lényegében nem drágultak, a növekvő kapcsolódó költségek miatt mégis tapasztalhat áremelkedést a fogyasztó”
• „az ágazati vizsgálat eredményei alapján az látszik, hogy alapvetően nincs hiány Magyarországon téglatermékekből”
• „az egyes építőanyag-kereskedések saját maguk döntenek a termékeik árazásáról és az általuk forgalmazott termékkörről, így elképzelhető, hogy nem minden terméket lehet mindegyik tüzépen megvásárolni”
• „az ágazati vizsgálat nem tárt fel olyan körülményeket, amelyek arra utalnának, hogy a kedvezmények biztosítása miatt szorulnának ki egyes szereplők a piacról, vagy torzulna a piacszerkezet”

A GVH 2021. augusztus 30-i sajtóközleménye szerint „Az ágazati vizsgálat alapján versenyfelügyeleti eljárás indítására nem állt fenn ok a kerámia-falazóelemek hazai piacán.”

Az említett sajtóközlemény szerint továbbá „Az észrevételezési határidőt követően a GVH az ágazati vizsgálat eredményéről készített jelentést, a beérkezett észrevételek összefoglalását, valamint – ha kérik – az ágazat vállalkozásainak érdemi észrevételeit közzéteszi majd a honlapján.”

Letölthető melléklet a cikk alatt: Összefoglaló táblázat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által elvégzett, a magyarországi kerámia-falazóelemek piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálat GVH honlapján megjelent dokumentumai alapján (a lap alján a letölthető dokumentumoknál érhető el a fenti szöveges összefoglalóval együtt)

Forrás: MATÉSZ

Megjelent: 442 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. szeptember 10., péntek 15:46

Blog archivum