Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete

Pánikfelújítás helyett bízzunk a szakemberekben

2022.11.30. Írta:

TLE-interjú - Mit tegyen az a háztulajdonos, akit kellőképpen megijesztettek az elmúlt hónapok médiahírei az energiaválsággal kapcsolatban, vagy már szembesült az első giga rezsiszámlával? Erről kérdeztük Gulyás Istvánt, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnökét.

Az első tanácsom az, hogy ne essenek pánikba. Ha az ember ilyenkor pánikba esik, gyorsan felmegy a netre megoldást keresni, és ebből sokan jönnek ki nagyon rosszul. Jött hozzám egy felújítás közepén tartó ügyfél, és a beszélgetésünk után azt mondta, hogy kár, hogy nem az elején találkoztunk, mert akkor sok olyan döntést nem hozott volna meg, amit nem kellett volna. Természetesen ennek mindig van – sokszor nagyon komoly – anyagi vonzata is. Az első célunk a hozzánk fordulóknál, hogy megállítsuk a kapkodást.

Miben élünk?

Az egyik legnagyobb probléma, hogy sokan nincsenek tisztában, hogy miben élnek, milyen lakásuk, házuk van. Tízből nyolc háztulajdonosnak fogalma sincs arról, hogy milyen ingatlana van. Voltam ügyfélnél, aki egy hónapja vette át az újonnan vásárolt háza kulcsait, és nem tudta, mit vett.

Először ezeket a pontokat kell végiggondolni: van-e homlokzati szigetelés; van-e födémszigetelés; milyenek a falak, az ablakok; van-e redőny; milyen és mikori a fűtésrendszer, és van-e hozzá gépkönyv; mikori a elektromos vezetékezés; milyen izzók vannak stb. Szoktam javasolni, hogy vegyenek egy párezer forintos fogyasztásmérőt, és egy-egy napra dugják rá a háztartási gépeket: hűtőt, klímát, mosógépet stb. Ez megmutatja, hogy azok mennyit fogyasztanak, esetleg érdemes-e őket lecserélni. És készítsenek mindenről fotókat.

Ha tisztában vagyunk, hogy miben élünk, onnan tudunk továbblépni. Ehhez az egyesületi tagjainknak adunk segítséget: egy könyvet, amiben olyan alaptudást kapnak, amiből felmérhetik, hogy miben élnek, és azt hogyan tudják gazdaságosan, megfelelő műszaki elvek szerint úgy felújíttatni, hogy ne verjék át őket. A kiadvány munkafüzetként is használható, mert végigvezeti őket a legfontosabb kérdéseken. Ez azért is jó, mert amikor tanácsadást kérnek, ezek az információk már egyben vannak, és ők ennek a tudásnak a birtokában tudnak kérdezni, és könnyebben tudják értelmezni a javaslatainkat is. Így sokkal hatékonyabban dolgozhatunk együtt.

Zöld Otthont Mindenkinek kézikönyv

Szerintem nagyon fontos, hogy a háztulajdonosok tudják az alapismereteket a ház működtetéséről, az energiamegtakarításról. És akkor nem azzal fognak bejönni hozzám, hogy itt egy napelemes meg egy hőszivattyús ajánlat, melyiket válasszam. A korszerűsítésnél úgy szabad csak beruházást tervezni, hogy átnézzük a házat, és mellé tesszük a fogyasztói szokásokat. Így hamar kiderülhet, hogy nem a napelem vagy hőszivattyú a fő kérdés, mert lehet, hogy egy kazáncsere és egy padlásfödém-szigetelés segítségével már el lehetne érni azt a megtakarítást, ami a tulajdonos célja. Ez a két utóbbi megvan összesen 4 millióból, míg a napelem- vagy hőszivattyú-rendszer 12 millióból. Tehát, kidobna 8 millió forintot.

Ráadásul teljesen felesleges napelemet, hőszivattyút venni oda, ahol az nem tud pluszt adni, csak azért, mert a médiában ezt hallani, vagy a ház értéke nagyobb tőle. Most már szerencsére a hőszivattyús cégek is mindig elmondják, hogy oda nem érdemes hőszivattyút venni, ahol nincs rendben a szigetelés. Szigetelés nélkül bármilyen energiából sokkal több kell, míg egy jól szigetelt házban már sokkal gazdaságosabb megoldásokat lehet találni.

Sokan jelentkeztek online tanácsadásra is, ami nagyon jó, de nem helyettesíti a helyszíni bejárást. A helyszínen egy szakember más dolgokat is észre fog venni, ami az ügyfélnek nem tűnik fel, nem tartja fontosnak. Nagyon lényeges az energetikai tanúsítvány – a jó energetikai tanúsítvány. Nem elég a ház bizonyos alap műszaki paramétereiből kiszámolni az épület energetikai besorolását: ezek az olcsó energetikai tanúsítványok. Fontos, hogy odamenjen a szakember műszeres felmérésre, és ez alapján értékelje a szoftver az épületet a jelenlegi állapotában.

De ez sem elegendő információ még: tudnunk kell azt, is, hogy azt a házat hogyan használják. Például hányan lakják. Ott, ahol nyolcan laknak, van létjogosultsága egy napkollektoros rendszernek, mert meg tud termelni annyi melegvizet, ami nyolc főnek kell. Ahol ketten laknak, oda napkollektort nem javasolnék, mert nem lesz gazdaságos, felesleges beruházás lenne.

Ezért szoktam kérni az ügyfeleket, hogy ha már ott élnek, van tapasztalatuk, akkor tegyük a tanúsítvány mellé a fogyasztási adatokat, és együtt nézzük a kettőt. Ha egy ház nagyon rossz állapotú, az megmutatkozik a fűtési költségekben is. Ha valami közepes állapotú, de a gázszámla nagy, akkor ott valamelyikben hiba van. Én a helyszínen mindig ellenőrzöm, hogy valóban a tanúsításnak megfelelő-e a falvastagság, az ablak stb. A régi tervek és valóság között is nagy lehet a különbség.

Tervezek egy olyan letölthető PDF-et, hogy ha ingatlant vásárol valaki, mire érdemes figyelni, mert vannak egy házon egyértelmű jelek. Most már az időjárás engedi majd a hőkamerázást, mi is megcsináljuk majd a tagjainknak. Ezzel meg lehet nézni a gyenge pontokat, hol szökik ki a meleg. Nyáron ezt nem lehet megcsinálni.

Rövid és hosszú távú felújítási tervezés

A ház felmérése után készülhet a felújítási terv. Itt rövid és hosszú távra is gondolni kell. Lehet, hogy az lenne optimális, hogy az első a homlokzati szigetelés legyen, de ezt pl. most, november végén az időjárási viszonyok miatt nem lehet elvégezni, és hirtelen kivitelezőt sem találnánk. De egy kazáncserét, vagy padlásszigetelést pár nap alatt most is meg lehet csinálni. Ha egy régi gázkazánról egy új kondenzációs kazánra váltanak, az már legalább 20 százalékos megtakarítás lehet. A padlásfödém szigetelése ugyancsak gyors és nem nagyon drága megoldás: nagyobb tetőknél is 1-2 millió forintból kijön, ha nem járható felülettel számolunk. Ez télen plusz, nyáron mínusz 2 fokot jelent, ami 10 százalék megtakarítás. Ha még digitális radiátorszelepeket is feltesz valaki, az további megtakarítást hozhat. Egy másik viszonylag olcsó, sokat érő megoldás a ház felokosítása: figyeli a ház fogyasztását, szabályozza a fűtési rendszert (pl. amikor besüt a nap, akkor lekapcsol), a redőnyöket stb. Érdemes lehet a túl sokat fogyasztó háztartási eszközöket lecserélni, ezek akár a fogyasztás 30 százalékát is kitehetik.

A korszerűsítési a munkákat lehet ütemezetten végezni az időjárás és az anyagi lehetőségek szerint. Ez abban is segít a tulajdonosnak, hogy a forrásokat a lehetőségeihez képest előteremtse. Ha valakinek most nincsen pénze egy drágább beruházásra, kezdjen egy olcsóbbal. Vagy drágább kazán helyett vegyen olcsóbbat, amire lehet, hogy kevesebb a garancia, de még mindig jobb, mintha a régit konzerválná. Ezt ugyan hamarabb cserélni kell, de akkor addig lehet rá félretenni.

A Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete mind a felmérési, mind a tervezési, sőt igény esetén a kivitelezési munkákat is elvégzi, utóbbinál fővállalkozóként működünk kipróbált alvállalkozókkal. Az egyesületi tagok 20-30 százalékos kedvezményt kapnak a szolgáltatási árakból, de nem tagok is fordulhatnak hozzánk. 
A helyszíni felmérésben és a felújítási terv elkészítésében legalább 20-30 mérnökóra bene van, és energiatanúsítványt is adunk. Egyrészt megnézzük, hogy most mit tud a ház, másrészt egyenként kiszámoljuk, hogy mit lehetne elérni egy szigeteléssel, egy kazáncserével stb. külön-külön is. Ehhez azután hozzátesszük a részletes költségvetést. Ha igény van rá, meg is valósítjuk a felújítást, illetve generálként leszervezzük a munkákat, amelyeket aztán a vállalkozó szakemberek végzenek el. Gyakorlatilag egyablakos az ügyintézés, és a garanciákat is mi adjuk.

Hogyan használd a házadat!

Folyamatosan készítünk edukációs anyagokat, hogy segítsünk az embereknek jól elkölteni a pénzüket, hogy ne dobjanak ki milliókat felesleges beruházásokra, jól tervezzék meg a korszerűsítéseket. Kisfilmeket, videókat, kiadványokat adunk ki.

Kifejlesztettünk egy segédeszközt az autók szervízkönyve mintájára. A házaknál nem szokás az ilyesmi, pedig mennyivel jobb lenne úgy vevőnek lenni, hogy megkapod a ház történetét? Mikor mi történt, benne a ház összes adata, a fogyasztási értékek, az energetikai tanúsítvány, a lakásbiztosítási kötvény, garanciajegyek; a megtörtént felújítások adatai; beletehetőek a felújítási tervek, költségvetéssel; a mesteremberek kontaktjai; bele lehet írni a ház körüli teendőket havi bontásban stb. Ez növeli a tulajdonos tudatosságát, és a vevő bizalmát is, ha a ház eladásra kerül.

Zöld Otthon Szervízkönyv


Az egyik fő célunk az Egyesületben, hogy edukáljuk a tulajdonosokat, növeljük a tudatosságukat, hogy megismerjék, miben élnek, és azt megtanulják üzemeltetni. Ugyanis a családiház-tulajdonosnak meg kell tanulnia üzemeltetni a házát ahhoz, hogy optimálisan működtesse az épületet, és egy bizonyos költségszint alatt tudjon maradni.

Megjelent: 834 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. december 01., csütörtök 10:45

Blog archivum