Csepel Zupagrafika

Panelképek a keleti blokkból

2019.07.24. Írta:

Közép- és Kelet-Európa posztszocialista panellakótelepeit fotózta körbe David Navarro és Martyna Sobecka. A fotókból összeállított albumban bemutatják a betonrengetegek különös hangulatait.

Moszkva „alvó kerületei”, a kelet-berlini Plattenbauten, Varsó modernista lakótelepei, vagy a brezsnyevkák Kijevben: bár a mai napig e nagyvárosok lakosainak jelentős tömegei laknak itt, mégis az elmúlt évtizedekben szinte láthatatlanokká váltak. Ezekbe a városrészekbe invitál utazásra az Keleti blokk (Eastern Block) című fotóalbum.

panelfotók eastern blocks zupagrafika 0

Moszkva, Kelet-Berlin, Varsó, Budapest, Kijev és Szentpétervár modernista és brutalista építészetéből kapnak ízelítőt, akik végigjárják a több mint 100 fotót tartalmazó "tárlatot". Az album fejezeteihez Christopher Beanland író és újságíró írt előszót, a képeket orientációs térképek, az építészek indexe, valamint a kiemelt városokról és építményekről szóló tájékoztató szövegek egészítik ki.

panelfotók eastern blocks zupagrafika kit

A könyv megrendelhető:
https://www.zupagrafika.com/eastern-blocks.html 

További fotók a könyvből:
https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2019/jul/03/great-eastern-bloc-towers-postwar-estates-david-navarro-martyna-sobecka-eastern-europe-concrete?fbclid=IwAR2V8Tjqps8GKQEq0Bhpx21dHnCi5wTFXXM7omurt48aCPeywHjTWhUO9mg 

Megjelent: 1086 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. július 24., szerda 14:37

Blog archivum