Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Országszerte nőtt a lakásépítési kedv

2021.08.03. Írta:

20 százalékkal nőtt a kiadott új lakásépítési engedélyek száma 2020 második negyedévében az elsőhöz képest. A megyék többségében emelkedés tapasztalható, különösen Budapesten és Komárom-Esztergom megyében lőtt ki a lakásépítési kedv.

A lakásátadások csökkentek az első negyedévhez képest, de az év további részében várhatóan ez ismét emelkedésben fordul majd.

Az első negyedévben átlagosan 6,3 lakás épült tízezer lakosonként, ezt Budapest, Pest, Zala és Győr-Moson-Sopron megye múlta felül. Ez azt jelenti, hogy a lakásépítések aránya lakosságarányosan csökkent, tavaly az első félévben ugyanez a mutató 8,9 volt, 2019-ben 6,6.

 A regionális megoszlást tekintve változatlanul Közép-Magyarország áll az élen mind a megépült lakásokat, mind a kiadott új lakásépítési engedélyeket és egyszerű bejelentéseket számba véve. A lakások több mint 64 százaléka itt épült a második negyedévben.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a tervezett lakások tekintetében, hogy a középső régió előnye mérséklődött a többi régióhoz képest, vagyis arányában azokban erőteljesebben nőtt a lakásépítési kedv.

Az idei első félévben öt megyében adtak ki ezernél több új engedélyt, míg 12 megyében ez 500 alatt maradt. Ez mutatja, hogy továbbra is meglehetősen egyenetlen a lakásfeljesztések aránya az országban.

A megyék részvétele a lakásfejlesztésekben az elmúlt öt évben alig változott.

Megjelent: 569 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. augusztus 04., szerda 09:02

Blog archivum