Az Építészet Világnapja Huda Gharandouqa által készített idei plakátja worldarchitecture.org

Október az építészek, az építészet hónapja

2019.09.27. Írta:

Az Építészet Világnapját 1998 óta október első hétfőjén ünnepeljük. A Nemzetközi Építész Szövetség, az UIA a lakhatás, a lakásépítés kérdését állítja az idén október 7-re eső Építészet Világnapja fókuszába. Budapesten már jövő héttől a programok színes választékából válogathatunk.

Az Építészet Világnapja idei mottója: „Architecture... housing for all”, vagyis „Építészet... lakhatás mindenkinek”. A szociális lakásépítés, illetve az angol eredeti „affordable housing” kifejezést talán jobban visszaadó megfizethető lakásépítés része az ENSZ New Urban Agenda programjának is, a szervezet fenntartható fejlődést szolgáló célkitűzéseinek pedig a 11. pontja a következő megfogalmazásban: tegyük a városokat és az egyéb településeket biztonságossá, befogadóvá, képessé a regenerációra és fenntarthatóvá. 

A Magyar Építőművészek Szövetsége október 7-én egész napos programmal: szakmai délelőttel, kiállítás-megnyitókkal és kerekasztal-beszélgetésekkel ünnepli a világnapot az Építészek Házában az Ötpacsirta utcában.

A világnap idén egybeesik a FUGA 10 éves születésnapjára szervezett rendezvénysorozattal. Az egyhetes fesztiválon október 1. és 7. között napközben előadások, interjúk, nemzetközi konferencia és aukciók váltják egymást, esténként pedig koncertek és irodalmi felolvasások színesítik a programot. Október 7-én, az Építészet Világnapján öt új kiállítással vágnak bele a FUGA következő tíz évébe.

Az Ybl Egyesület immár hagyományosan együtt tartja meg a naptárban egymáshoz nagyon közeli dátumokhoz kötődő Zene Világnapját és Építészet Világnapját a Goethének tulajdonított „Az építészet megfagyott zene” kijelentés jegyében. (A Zene Világnapját 1975 óta ünnepeljük október első napján, Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának felhívására).

Október 1-én az Ybl Budai Kreatív Házban, az Ybl Miklós által tervezett egykori Várkert Kioszkban 16 órakor kezdődik az egyesület XIII. Építészek és Zene Világnapja című rendezvénye, amelyen építészeti és zenei előadások, beszélgetések után következik majd az ünnepi koncert éneklő-zenélő építészek, belsőépítészek közreműködésével.

Másnap, október 2-án kerül sor a XIX. Ybl Konferenciára, amelynek idei témája: Az építész dizájner-e? Hol a határ – ha van – az építőművészet és a dizájn-művészet között?

Az Építészet Világnapja a Nemzetközi Építész Szövetség (Union Internationale de Architectes) kezdeményezésére jött létre 2005-ben, hogy emlékeztesse a világot arra a felelősségre, amit az emberiség környezetének, életterének megformálása jelent.

Borítókép: Az Építészet Világnapja Huda Gharandouqa által készített idei plakátja, worldarchitecture.org Az Építészet Világnapja 2019-es plakátjára kiírt pályázatot a Föld minden tájáról érkezett több mint száz pályamű közül Huda Gharandouqa nyerte meg Jordániából, aki ott a Hashemite Egyetemen végzett építészként.

Forrás: Lechner Tudásközpont

Megjelent: 1148 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. szeptember 27., péntek 13:58

Blog archivum