Német lakásprogram a több megfizethető lakásért

2023.09.28. Írta:

Olaf Scholz német kancellár szerint sürgősen több megfizethető lakásra van szüksége Németországnak. A héten bejelentett 14 pontos válságterv több pénzt juttatna a családoknak lakásépítési, lakásvásárlási célra, a lakásépítéseket pedig a többi között adókedvezményekkel és kevésbé szigorú klímavédelmi előírásokkal ösztönözné.

Németországnak évente több százezer új lakásra van szüksége. Ezért tűzte zászlajára a jelenlegi szövetségi kormány, hogy évente 400 ezer lakást fog építeni, ám idén várhatóan 300 ezernél kevesebb új lakást átadására lehet számítani.

Az egekbe szökött kamatlábak és a magas építési költségek miatt a lakásépítési projektek száma Németországban is csökken. Sokan már nem engedhetik meg maguknak, hogy saját lakást vásároljanak, az ingatlanfejlesztők pedig attól tartanak, hogy a drágán épített bérlakások nem lesznek nyereségesek.

A szövetségek, a szövetségi kormány, a tartományok és az önkormányzatok válságtanácskozást tartottak a héten, ahol Olaf Scholz (SPD) kancellárral a lehetséges intézkedésekről tárgyaltak. Előzetesen az iparág képviselői "lakásépítési boomot" - tartalmazó segélycsomagot követeltek: például államilag támogatott kamatokat, alacsonyabb áfát, kevesebb szabályozást és az energiatakarékosság érdekében a szigorú építési szabványoktól való elmozdulást.

A kialakult helyzetre utalva Klara Geywitz német építésügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a szövetségi kormány 14 pontos programja sokat változtatna és új lehetőségeket hozna, középtávon több lakás és megfizethetőbb bérleti díjak lesznek.

Könnyebb és olcsóbb építés

Bejelentették, hogy a kormány az építőipart támogató 45 milliárd eurós (47 milliárd dolláros) segélycsomag részeként határozatlan időre felfüggeszti a szigorúbb épületszigetelési szabványok előírására vonatkozó terveket (EH40 szabvány), s ezzel párhuzamosan nem támogatják azt az új európai uniós jogszabálytervezetet, amely épületek millióinak korszerűsítését írná elő szigeteléssel, vagy hatékony fűtési rendszerek beépítésével.

"Egy egyszerű rendszert kellene kidolgoznunk, amely az energiahatékony építkezést, a környezetbarát és újrahasznosított építőanyagok használatát és a helytakarékos építkezést támogatja. Ez lenne az EH40 alternatívája" – nyilatkozta a miniszter.

Berlin 2027-ig 18 milliárd eurót bocsát rendelkezésre a megfizethető lakhatásra, a fennmaradó összeget a szövetségi államok és az önkormányzatok biztosítják.

A költségcsökkentés másik eszköze a sorozatépítés lehet: ha egy házat egyszer már engedélyeztek, akkor azt újabb bürokratikus eljárások nélkül más kerületekben is meg lehet építeni. Ez olcsóbbá és gyorsabbá tenné az építkezést.

Több támogatás a családoknak

A családok otthonteremtési támogatásának bővítéséről Geywitz elmondta, hogy ennek érdekében a jelenlegi 60.000-ről 90.000 euróra emelik a jövedelemhatárt, valamint az igényelhető hitelösszegeket. Ökológiai szempontokat is figyelembe véve indítanának programot a családok támogatására felújítandó hazák, lakások megvásárlásához és felújításához.

Emellett az 500 millió euróval dotált Fiatalok lakhatási programját két évvel meghosszabbítják, ami egymilliárd eurós növekedést jelent. "Ez azt jelenti, hogy összesen 1,5 milliárd euró áll majd rendelkezésre a diák- és gyakornoki kollégiumok finanszírozására" - mondta Geywitz.

Forrás: Reuters, DPA, Stern

Megjelent: 347 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. szeptember 28., csütörtök 15:25

Blog archivum