Nem lesz kötelező az energetikai tanúsítvány lakáseladáskor

2023.05.05. Írta:

Lakáseladás esetén nem lesz kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni, illetve a szerződéshez csatolni, de a vevő kérésére mégiscsak át kell adni - ismertetett egy elfogadás előtt álló jogszabálymódosítást Nagy Péter, a Budapesti Mérnöki Kamara alelnöke az Energiaklub által szervezett RenoHub programzáró konferencián.

A 176/2008-as TNM rendelet várható módosítása kompromisszumként jött létre: kormányzati oldalról teljesen megszüntették volna, szükségtelennek és az embrek megsarcolásának tartva, a laikusok számára tele értelmezhetetlen információkkal, ugyanakkor fontos volt, hogy az EU-s irányelveknek meg kell felelni. A szakma azért lobbizott, hogy a tanúsítvány megmaradjon. Ennek nyomán alakult ki az a végeredmány, hogy az adásvételi szerződéshez nem lesz szükség a tanúsítványra, de amennyiben a vevő kéri, át kell neki adni. 

És, ha a vevő kéri, akkor kapjon minőségi dokumentumot, amiért már érdemes fizetni, vagyis legyen alaposabb, részletesebb, a mostani egy oldal helyett 6-7 oldalas, de ezzel együtt a laikusok számára jobban értelmezhető tartalmú. A jövőben a mostani 5500 forintos ár is megmarad, igaz a két órás elszámolható időtartam nélkül.

Egy épület energetikai kategorizálását megadott paraméterek alapján bárki elvégezheti, de a hitelesítéshez már auditori jogosultság kell. Az auditorok töltik fel a kész dokumentumot az Energiahivatal felületére.

Megjelent: 354 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. május 11., csütörtök 15:13

Blog archivum