MFpartners

Nehéz idők várnak még az építkezőkre

2022.06.10. Írta:

A magyarok egyik fele még tervez építkezni, felújítani, a másik fele a támogatások ellenére sem. Az újHÁZ Centrum legfrissebb, reprezentatív kutatása a magyarok felújítási és építési lehetőségeit és szándékát, valamint a kivitelezők várakozásait mérte fel. 

A megkérdezettek közel fele (48%) vág bele építésbe vagy felújításba az áremelkedések ellenére – tavaly ez a mutató 49% volt. Ennek értékelése nézőpont kérdése, hiszen azt is mondhatjuk, hogy a sosem látott mértékű lakástámogatásokkal együtt is csak a válaszadók fele tervez építkezést. Ennek oka nyilván az építőanyagok és a munkaerő drasztikus, és egyelőre megállíthatatlannak tűnő drágulása.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogyan alakulnak az állami támogatások az új kormányzati ciklusban, ez okozhat némi visszaesést - olvasható a Trendriportban. Ami biztos, hogy az alapanyagok, valamint a szállítási és munkadíjak árának csökkenésére nem számítanak.

Mint írják, a tudatosság és az építtetők, kivitelezők és kereskedők egymásra utaltsága és együttműködése fogja meghatározni a következő időszakot.

A felújítók és építkezők 27%-ánál haladnak a tervezettek szerint a munkálatok, 32%-uknak plusz erőforrást kellett bevonniuk, vannak, akik alternatív megoldásokat kerestek, 28%-uk inkább elhalasztotta, 7%-uk teljesen lemondott az építkezésről.

Azok közül, akik kitartanak, de azért nem megy minden a tervek szerint a legtöbben azzal spórolnak, hogy maguk szereznek be minden alapanyagot, esetleg lemondanak bizonyos kényelmi, vagy energetikai megoldásokról.

Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója szerint a vásárlók, építkezők egyre tudatosabbak lettek az évek során, én látszik, hogy nem szívesen engednek az építőanyagok minőségéből.

A megkérdezett kivitelezők válaszaiból is az derül ki, hogy ugyan sokan keresnek olcsóbb építőanyagokat, de nem ez a jellemző.

A kutatás alapján a válaszadók közül a legtöbben attól tartanak, hogy az építéssel vagy felújítással járó anyagárak és munkadíjak drágábbak lesznek (75%), vagy a munkálatok elhúzódnak (44%).

Ugyanakkor a megkérdezettek 67%-a nem vett és nem is tervez felvenni állami támogatást építkezéshez, felújításhoz. (A kutatás ezúttal arra nem kérdezett rá, hogy a válaszadók egyáltalán jogosultak-e valamilyen támogatásra. A válallat tavaly az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban végzett felmérése során azt a választ kapta, hogy a felújítók 39%-a nem tervezi felvenni a támogatást, 61%-ukat érdekelné a támogatás, azonban 30%-uk nem jogosult rá.)

A válaszadók többségének több mint fele (53%) dolgozik kivitelezővel a munkálatok során. (Ez az adat tavaly 58% volt.)

Ők jellemzően több helyről kérnek ajánlatot kifejezetten az alapanyagok (37%) tekintetében, de vannak, akik ezzel együtt szakemberekről is számos forrásból tájékozódnak (32%). A lakosság számára a hiteles forrásból származó ajánlás segít a megfelelő szakmester megtalálásában és kiválasztásában, ennek köszönhetően a vállalási időkkel is jobban tervezhetnek a megrendelők.

Kivitelezői körkép

A vállalat a 2022. január és április közötti időszak trendjeiről egy másik kutatás során megkérdezte saját kivitelező partnereit is. Ez a minta mérete alapján nem tekinthető reprezentatívnak, a lakossági lekérdezésből és az újHÁZ Centrum számaiból nyert tapasztalatokat azonban visszaigazolja - olvasható a jelentésben.

A megkérdezett szakembereket a megrendelők mindegy 60%-a felújítás miatt kereste fel idén, habár a kivitelezők közel háromnegyede (72,9%) nem tudta tavaly óta bővíteni a kapacitásait.

Ezzel egyidőben az árváltozások miatt a kivitelezők 33,3%-a veszített el megbízást, 29%-uknál pedig elhalasztották a munkálatokat, azonban 12,5%-uk szerint még több is a megrendelés, mint tavaly.

A legtöbbjüket (43,8%) 3-6 hónappal előre kell lefoglalni egy-egy munkálathoz, és közel 60%-uknál 11-30% közötti mértékben emelkedtek a munkadíjak, mintegy 30%-uknál ez azonban nem haladta meg a 10%-ot. (Tavaly a kivitelezők 63%-a 3-8 hónappal előre vállalta el a megbízásokat.)

 

 

Az újHÁZ Centrum kutatásában arra is kíváncsi volt, hogy a kivitelezők milyen vásárlói attitűdökkel találkoznak. Elmondásuk alapján megállapítható, hogy a megbízók leginkább az alapanyag költségeken (41,7%) és a kivitelezők díján (43,8%) szeretnének spórolni. Azonban a megkérdezett kivitelezők szerint a megbízók nagy része ennek ellenére mégis (62,5%) az alapanyagra szánja a legtöbb pénzt felújításnál, építkezésnél.

A partneri tapasztalatok alapján a legtöbb építkező, felújító a festést és tapétázást (41,7%), illetve a kertrendezést (39,6%) intézi szakember segítsége nélkül.

A kutatás összefoglalóját a nemzetközi és hazai építőanyagpiacról ebben a cikkünkben olvashatják: Ha drágán és akadozva is, de még pörög a hazai építőipar

Az újHÁZ Centrum 2022 tavaszi Trendriportja ide kattintva megtekinthető.

Megjelent: 525 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. június 16., csütörtök 10:51

Blog archivum