Napelemek a mongol jurtákon

2015.10.14. Írta:

Mongólia napenergia-nagyhatalom lehetne az évi 250 napsütéses nappal, mégis alig használta ki adottságait. Mostanáig.

Egy új kormányzati program segítségével a hagyományos életmódot folytató nomád lakosság életét jelentősen megkönnyítik a jurtákra felszerelt hordozható házi napenergiarendszerek. A hegyekben élő nomád mongolok 70%-a most már hozzájut az elektromos áramhoz, ami valóban sok szempontból megváltoztatja az életüket.

Bár Mongólia sokat modernizálódott az elmúlt években, a 2,8 milliós lakosból mintegy 800 ezren a tradicionális nomád életmód szerint élnek. Bár néhány családban már használnak motorbiciklit, olajgenerátort, az elektromos áram és a folyóvíz hiányzik a háztartásokból.

Az új hordozható házi napenergiarendszereknek köszönhetően azonban már használhatnak hűtőszekrényt, televíziót, mobiltelefont. A televízió időjárás-előrejelzése fontos információ a pásztoroknak, a telefon pedig lehetővé teszi, hogy gyorsan hívjanak orvosi segítséget anélkül, hogy megtennék a hosszú utat a legközelebbi faluba. A fiatalok egyetlen lehetősége a tanulásra, ha bejárnak a távoli iskolákba. Velük, vagy a messze élő rokonokkal is telefonon tarthat kapcsolatot ezentúl a család.

Forrás:Inhabitat

Megjelent: 1936 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. október 14., szerda 14:14

Blog archivum