Mostoha helyzetben az energiahatékonyság

2016.05.18. Írta:

Az energiahatékonysági szektor vállalkozásai hiányolják az energiahatékonyság ösztönzésére irányuló kormányzati elkötelezettséget, derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb felméréséből. Legnagyobb problémának a bizonytalan gazdasági és változó jogszabályi környezetet, a kereslet- és munkaerőhiányt látják.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az energiahatékonysági ágazattal kiépített kiterjedt kapcsolataira alapozva 2016 áprilisában megkérdezte a szektorban működő vállalkozásokat, hogy piaci várakozásaikat feltérképezze. Az energiahatékonysági ágazat félszáz képviselője vett részt a felmérésben.

A válaszadók 40 százalékánál a 12 hónappal korábbihoz képest növekedés állt be a megrendelésekben, 31 százalékuknál pedig az átlagosnak megfelelően alakult a rendelésállomány. Meglepő azonban, hogy 29 százalékuk jelezte, visszaestek megrendeléseik a tavalyi – amúgy is meglehetősen alacsony – szinthez képest.

mehi cegek megrendelesei2

Több tényező is nehezíti a vállalatok piaci helyzetét. A legfőbb akadályt a bizonytalan gazdasági,- és a változékony jogszabályi környezet jelenti. Elég itt arra utalnunk, hogy az új állami lakásépítési, otthonteremtési kedvezmények és támogatások esetén Magyarország eltekint az EU-konform épületenergetikai elvárások alkalmazásától, mely az új épületek esetén akár 30-40 százalékkal is csökkenthetné az energiaigényt. Igen negatívan hat a szektor vállalkozásai piaci pozíciójára az is, hogy a kormány az uniós vissza nem térítendő lakossági energiahatékonysági programokra fordítható források elvonását, átirányítását kezdeményezte. Az akadályozó tényezők között a kereslet hiánya „dobogós” helyen végzett és a tavalyi felmérés eredményeihez viszonyítva új elemként belépett a munkaerőhiány is.

mehi akadalyozo tenyezok

2015-höz képest kevesebben várják, hogy javulni fog a szektor vállalkozásainak helyzete, a válaszadók többsége stagnálást prognosztizált. Érdekes látni azt is, hogy az ágazat egészére vonatkozó – amúgy sem pozitív - várakozások még borúsabbak, mikor a saját cégük helyzetéről nyilatkoznak: ott még visszafogottabbak a várakozások.

mehi cegek piaci varakozasai2

Ami a bevételeik alakulását illeti, 2015-öt a cégek 82%-a nyereséggel zárta, és többségük (55%) növelni is tudta a bevételeiket az egy évvel korábbihoz képest. Harmaduk teljesítménye változatlan maradt és 12 százalékuk visszaesett. A pénzügyi problémák sok cég életét megnehezítik. Főként a kisvállalkozások közül gondolták úgy többen, hogy 2015 legnagyobb eredménye, hogy egyáltalán talpon tudtak maradni.

Több kihívással kellett a 2015-ben is szembesülnie az ágazat vállalkozásainak. Dominált közöttük az energiahatékonyság ösztönzésére vonatkozó tényleges kormányzati elkötelezettség, valamint a kiszámíthatóság és tervezhetőség hiánya, mely visszaveti a beruházási kedvet. A válaszadók többsége megegyezett abban a tekintetben is, hogy egy hosszú távú energiahatékonysági stratégia, és annak kiszámítható, lefektetett tervek mentén történő megvalósítása elengedhetetlen az ágazat tartós növekedéséhez.

Minden szereplő számára problémás a finanszírozás, ösztönző programok és hitelek hiánya. Állami támogatások nélkül kevesen vágnak bele energetikai korszerűsítésbe, legyen szó vállalkozásokról vagy a lakosságról. A felmérés eredményeit részletesebben itt olvashatják.

Forrás: MEHI

Megjelent: 1816 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. május 18., szerda 14:43

Blog archivum