Szentiváni János / igylakunk.hu

Minden második vevő panelt keres

2017.11.14. Írta:

Egyre kedvezőbb a panelek lakáspiaci megítélése, országosan minden harmadik, Budapesten pedig minden második vevő panel lakást keres – írta a Népszava. Ez különösen akkor igaz, ha felújított lakásokról, házakról beszélünk.

A legjobb állapotú paneleket akár 14 százalékkal drágábban is el lehet adni.

A tulajdonosoknak ezért érdemes eladás előtt felújítaniuk a lakást – idézte a lap Balog Lászlót, az ingatlan.com szakértőjét, aki hozzátette, a szakemberhiány miatt előre kell tervezni, mert a mesterekre akár hónapokat is várni kell.

Másfél évvel előre le kell kötni az építőanyag-kapacitásokat ahhoz, hogy időben el lehessen kezdeni egy építkezést, a képzett munkaerő hiánya pedig egyre komolyabb problémákat okoz az építőiparban is.

Az építőipari vállalkozások májusi szerződésállománya több mint 50 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor, a második negyedévben 35 százalékkal nőtt a termelés volumene – derül ki a Euler Hermes elemzéséből. A hitelbiztosító cég szerint mindez nagyrészt a tavalyi alacsony bázisnak köszönhető, illetve az állami és uniós beruházások magas szintjének, így a folyamatosság és a fenntarthatóság kapcsán komoly kérdőjelek vannak. A növekvő kereslet és az ehhez kapcsolódó termelésnövekedés elvileg pozitív hatással lenne a szektor jövedelmezőségére is, erre azonban erős nyomást gyakorol az építőanyagok árának folyamatos növekedése és a képzett munkaerő egyre aggasztóbb hiánya.

Mi lesz a panelekkel?

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón ismét a panelek felszámolása mellett foglalt állást. 6-8 ezer panelház jut el az életciklusának végére, ezzel valamit mindenesetre kezdeni kell - emelte ki.

Hódmezővásárhelyen 20 éves futamidejű mintaprogram indulhat egy 210 lakásos paneltömbben, s önkormányzati forrásból támogatnák azokat, akik hajlandóak elköltözni egy nem panel lakásba. Lázár szerint a felmérések alapján a megkérdezettek 30-40 százaléka azonnal költözne, de ugyanennyien nem változtatnának jelenlegi lakáskörülményeiken. A többiek az ajánlat ismeretében döntenének, az eddig ismert feltételek szigorúak.

Ugyanakkor szeptemberben nyilvánosságra került egy átfogó kormányzati panelfelújítási program terve. A panelházak és a lakótelepek teljes felújítását megcélzó program akár már jövőre elindulhat. Jelenleg kidolgozás alatt vannak különböző pénzügyi konstrukciók és gyorsan elindítható mintaprojektek.

Bár a cél a teljes körű felújítás, ennek megvalósítása csak több lépcsőben lehetséges. Elsősorban azért, mert a lakóközösségek nem tudnák kifizetni egyszerre a teljes korszerűsítési költséget. Éppen ezért, bár a készülő kormányzati program is a teljeskörűséget célozza meg, inkább amolyan étlapnak tekinthető, amelyről a lakóközösségek választhatnak lehetőségeikhez igazítva.

A tervek szerint visszabontás csak kivételes esetekben kerülhet szóba.

A lakóépületek korszerűsítése mellett ugyanolyan fontos a lakótelep egészének megújítása. A közösségi terek és épületek fejlesztése a helyi lakosság számára gyors javulást eredményez, vonzóbbá téve a lakásokat is. Ezek fejlesztése ugrásszerűen növeli az elégedettséget még akkor is, ha közben a lakások megújulása lassabb ütemű.

Forrás: Népszava, igylakunk.hu

Megjelent: 1444 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. november 14., kedd 15:20

Blog archivum