Miért nem fog rajta az idő?

2014.08.15. Írta:

Pérouge francia kiváros Lyontól 40 kilométerre. Éppen úgy néz ki most is, mint a középkorban. Hogyhogy nem fog rajta az idő? Nem hagyják...

Először a 12. századból találni említést egy várról, amely a mai Pérouge területén állt. A 13-14. században már létezett a falu, és a 15-18. századba nyüzsgő kisváros volt, mintegy 1500 lakossal, kövezett utcákkal, megerősített templommal. A kendertakácsok városa volt, és jó földrajzi helyzetéből adódóan évszázadokig prosperált.

 

Perouge6

Az ipari forradalom okozta elvándorlás hozta el a mélypontot: Pérouge csaknem elnéptelenedett. A 20. század elejére mindössze egy család marad a falai között. A magára hagyott város középkori épületeit a romba dőlés fenyegette.

1911-ben mégis bizottság alakult a régi Pérouge védelmére, amely nekilátott a helyreállításnak. Az utcák kövezetét és a városfalat kijavították, az épületeket lakhatóvá tették.

Perouge2

Most Pérouge Franciaország egyik legvonzóbb turisztikai látványossága. A dombtetőn álló, fallal körülvett városka igazi gyöngyszem. Kis házait művészek és várost működtető család lakja. Néhány szuvenírbolt megbújik a kapuk alatt, a műhelyekről csak a korabeli cégérek árulkodnak, a főtér étterme és a helyi jellegzetes lepényt, a galettet áruló üzlet sem hirdeti magát hivalkodó reklámtáblával. Van múzeuma, látogatható a templom is. Nagy a nyüzsgés, gyerekcsoportok járják az utcákat feladatlapokkal, turisták sétálnak, üldögélnek, fényképeznek.

Mégis mindig találni egy kis zugot, ahol az ember elmerenghet azon, milyen lehet az élet a modern középkorban. S könnyű elképzelni, hogy Pérouge középkori házai még több száz év múlva is ugyanígy idézik múlt építőmestereit és a jelen igyekezetét az értékek megőrzésére.

Perouge3

  Perouge5

 

Megjelent: 3332 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. augusztus 16., szombat 09:00

Blog archivum