Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Mi várható az új- és a használtlakás-piacon 2021-ben?

2021.04.19. Írta: Ingatlannet.hu

A koronavírus-járvány teljesen felforgatta a hazai ingatlanpiacot. Az előző évet az ingatlan adásvételi számok visszaesése, a lakásmegtekintési hajlandóság csökkenése, és a lakásárak zuhanása jellemezte. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál most olyan kérdésekre keresi a választ, mint, hogy idén hogyan alakul a hazai használtlakás-piac és vajon milyen tendencia jellemzi az új építésű lakások piacát.

Egyre nő a kereslet az ingatlanpiacon

Igaz, a járványhelyzet még sok bizonytalanságot tartogat számunkra, ám a hazai ingatlanpiac a folyamatos negatív sokk után élénkülő szakaszba lépett. Egyrészt a lakások iránti kereslet is nőtt az előző év azonos időszakához képest, másrészt az ingatlant vásárolni kívánók lakásmegtekintési hajlandósága is magasabb, mint a pandémia előző szakaszaiban. A kereslet élénkülésében nagy szerepet játszanak még az állami otthonteremtési támogatások is, amelyek 2021-től újabb módosításokkal léptek érvénybe. A lakások mellett a családi házak iránti kereslet is nőtt, ami feltehetően a több mint egy éve tartó otthonlétnek köszönhető.

Stagnálás várható a használtlakás-piacon

A kibővített csok, vagyis a már meglévő vagy használt lakás vásárlásra és bővítésre is igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezmény a használtlakás-piacon a kereslet fellendülését hozhatja. Ezért hosszabb távon a használtlakás-árak stagnálása várható, azonban még az idei évben ingatlanpiaci szakértők szerint a kínálati árak változása a -2 és +4% közötti sávban mozoghat. Az ingatlannet.hu márciusi statisztikái szerint a lakások országos átlagára négyzetméterenként 528 ezer forint. A különböző lakástípusok közül a téglalakások átlagára 632 ezer forint, a panellakások egy négyzetméterre jutó átlagára pedig 423 ezer forint.

A használt lakások ára még mindig a fővárosban a legmagasabb, ahol jelenleg egy átlagos paraméterekkel rendelkező téglalakás négyzetmétere 850 ezer forint, egy összkomfortos panellakásért pedig 583 ezer forintot kérnek a tulajdonosok Budapesten. A fővárosi kínálati piacon idén a lakásárak korrekciója lesz várható, vagyis sem drasztikus visszaesés, sem nagymértékű áremelkedés nem várható.

Ugrásszerű növekedés jöhet az új építésű lakások piacán

Az új építésű lakások piacán jelentős bővülést hozhat a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa újbóli bevezetése. Ez egyrészt szorgalmazhatja az új építési beruházások számának növekedését, ami hosszabb távon a lakáspiaci igények pontosabb kielégítését eredményezheti. Másrészt a bővülő új építésű ingatlanok kínálata növelheti a keresletet is, aminek hosszú távon már valós árcsökkentő hatása lehet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén már a 20%-ot is meghaladta az új építésű ingatlanok számának bővülése az előző év azonos időszakához képest. A lakásáfa visszatérése mellett újabb lökést adhat az új építésű ingatlanok kínálatának bővülésében az energetikai szabályozás életbelépésének kitolódása is. Jelenleg az új építésű lakások kínálati ára átlagosan a fővárosban 950 ezer és egy millió forint között mozog, míg vidéken ez átlagosan 600 ezer forintos négyzetméter árat jelent.

Megjelent: 611 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. április 21., szerda 13:25

Blog archivum