Zöld Otthon Szervízkönyv MCSTE

Megtorpantak a korszerűsítések, kivárnak a tulajdonosok

2023.03.23. Írta:

TLE-interjú - Az épületek karbantartását igazoló szervizkönyvet vezetne be a kormány az építészeti törvény koncepciója szerint. Egy ehhez hasonló szervízkönyvet már most is használhatnak a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének (MCSTE) tagjai. Ennek apropóján kérdeztük Gulyás Istvánt, az egyesület elnökét a szervízkönyv ötletéről, illetve a korszerűsítések jelenlegi helyzetéről.

A magyar építészetről szóló törvény nemrégiben társadalmi vitára bocsátott koncepciója szerint „…az épületek használatbavételével egyidejűleg kiállításra kerül az épület szervizkönyve, amely mint elektronikus alkalmazás a jövőbeni karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információk vezetését, dokumentumok tárolását szolgálja, segítve az elvégzett építési-szerelési munkák követhetőségét.”

Ígylakunk: nem ismerni még a pontos részleteket arról, hogy hogyan működne a törvény koncepciójában szereplő úgynevezett szervízkönyv, de vajon mennyiben hasonlítana ezt a MCSTE szervízkönyvéhez?

Gulyás István: A mi családi házas szervizkönyvünk ötlete úgy született meg, hogy rengeteg ház felmérését, illetve felújításának előkészítését végeztem, és azt láttam ezek során, hogy a tulajdonosok többsége gyakorlatilag nem tudja, miben él, mit is szeretne felújítani. Azon gondolkoztam, hogyan lehetne a tulajdonosoknak segíteni abban, hogy tudatosabbak legyenek, hogy egyáltalán tudják, mijük van, illetve megtanulják azt, hogy hogyan tudják jól üzemeltetni a házukat.

Hiszen senki sem tanítja meg arra az embereket, hogy ha kiköltöznek egy panellakásból, vagy egy társasházi lakásból egy családi házba, akkor mire kell figyelni, milyen feladatok vannak, hogyan lehet azt a házat hatékonyan és költséghatékonyan használni, üzemeltetni.

Így jutottam el a szervizkönyv koncepciójához. Ez hasonlóan működik, mint egy autónál, aminek kötelezően van szervizkönyve, és ha elvisszük a szervizbe, akkor belekerülnek az alapadatok mellé az egyes beavatkozások részletei, amihez mindig vissza lehet nyúlni.

A mostani szervízkönyv elődjére 2012-ben kaptam is Magyar Termék Nagydíjat. Ezután raktuk össze a mostani modellt, és ez nagyon jól működik. Le is védettük, és nemsokára elkészül az online verziója.

Ami koncepciónkban a Zöld Otthon szervizkönyvben szerepelnek a családi ház alapadatai, dokumentumai, a felújítások részletei, a fogyasztási adatok, de akár az is, hogy az év egy-egy időszakában milyen feladatok vannak az épületen, a ház körül – tehát, jóval bővebb, mint hogy csak az energiahatékonyságra és a felújításokra koncentráljon. 

 Ígylakunk: Mik a tapasztalataitok, hogyan segíti a tulajdonosokat a gyakorlatban ez a szervizkönyv?

Gulyás István: Nagyon sokat segít abban, hogy a háztulajdonos összerakjon a házról egy olyan dokumentációt, amely egyrészt segíti őt abban, hogy egy helyen legyen a ház összes anyaga, információja, de akár később egy leendő vevőnek segít abban, hogy hitelesen megismerje az épületet.

Tudok olyan tagunkról, aki adásvételnél használta már ezt a dokumentációt, és nagyon hamar el tudta adni az ingatlanát, mert a leendő vevő meglátta, hogy mennyire szépen össze van, gyűjtve minden információ az ingatlannal kapcsolatosan. Ez olyan értéket és bizalmat nyújtott, ami hozzájárult ahhoz, hogy az adásvétel gyorsan megvalósuljon.

A mi szervizkönyvünk elsősorban családiház-tulajdonosoknak szól ugyan, de lakástulajdonosoknak is hasznos lehet, hiszen a felújítás folyamata sokban hasonlít egy társasházban is, csak a lépték más és a döntéshozatali folyamat. A lakással kapcsolatos adatokat, dokumentumokat ugyanúgy össze kell gyűjteni és ugyanúgy érték az, hogy ha van egy ilyen adatbázis, és nagyon hasznos lehet akár egy későbbi lakóhelyváltásnál is.

Ígylakunk: Hogy látod az energetikai korszerűsítések jelenlegi helyzetét, van-e változás a szándékokban, a megrendelésekben?

Gulyás István: A tavalyi évben a rezsicsökkentés csökkentése után a családiház-tulajdonosok megrohamoztak minket, mindenki korszerűsíteni akart, sorban álltak az irodánk előtt, a korábbihoz képest tízszeresére nőtt a megkeresések száma. Aztán ez a tavalyi év vége felé csökkent, majd januárban megint volt egy kisebb felfutás, amikor megérkezett a hideg idő. Ez aztán mostanra már megint lecsengett, ahogy megjött a jó idő, és most sokan megint nem tartják a korszerűsítést olyan fontosnak, elmúlt a nagy ijedtség.

Ugyanakkor egyre többen jönnek hozzánk olyanok. akik a tavaly őszi nagy pánikban megvásároltak valamit, ami akkor jó ötletnek tűnt, például hőszivattyút, de mostanra kiderült, hogy valami nem stimmel, mert azóta kirívóan magas villanyszámlát kell fizetniük. Ez azt mutatja, hogy valószínűleg nem jól kalibrálták be a szükséges kapacitást, kifizetett több millió forintot, és most döbbenten nézi, hogy semmivel sem lett kisebb a rezsije. Ezek a tulajdonosok most segítséget kérnek abban, hogy tervezzük át, optimalizáljuk a rendszerüket. Nagyjából heti egy-két ilyen megkeresés érkezik a tanácsadóirodánkba.

A másik új jelenség, hogy előkészítettünk közel 30 teljes felmérést energetikai korszerűsítésre, ez közel bruttó 350 milliónyi értékű építési munkát jelentene, ám amint kiderült, hogy a kormány a lakossági energiahatékonysági programon dolgozik, amit valamikor majd bevezetnek, akkor még azok is, akikkel már a szerződéskötés előtt álltunk, azt mondták, hogy akkor inkább most kivárnak, megvárják, mit ad a kormány.

Ígylakunk: Vagyis az emberek az állami támogatásra várnak ahhoz, hogy korszerűsítsenek?

Gulyás István: Ez így van, és most ezért is áll ez a piac, mert mindenki a kormányzati döntésre, támogatásra vár, hogy rezsit csökkentsen.

Én azt látom az eddigi tapasztalatokból, hogy erre akár rámehet ez az év, és sok tulajdonos a következő télnek is ugyanazzal a korszerűtlen lakástulajdonnal fog nekivágni.

A korábbi program (3+3 millió Otthonfelújítási Támogatás) nagyon sikeres, jó program volt, még akkor is, hogyha az információk szerint az emberek többsége nem energetikai beruházásra használta fel. Ezért azt gondoltuk, és logikus is lett volna, hogy ezt év végén meghosszabbítják, akár olyan módosításokkal, hogy az energetikát helyezik a középpontba. Már csak azért is mert az államnak rengeteg áfabevétele volt ebből.

Ez olyan program volt, amire abszolút szükség lenne továbbra is, de azt gondolom, hogy nem jó ez a kiszámíthatatlanság, amikor nem lehet tervezni felújításokat – sem a tulajdonosoknak, sem az építőiparnak. Most hiába nagyon sok az ajánlatkérés, nem születnek döntések, nem indulnak munkák a kivárás miatt.

Megjelent: 686 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. március 27., hétfő 16:50

Blog archivum