Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Megnyílt a Construma: jobb és elérhető lakásokra van szükség

2023.03.29. Írta:

Az új lakások biztosan nem lesznek olcsóbbak, de a Kormány dolgozik azon, hogy javuljon a megfizethető lakások elérhetősége - hangzott el a ma megnyíló 41. Construma 2023 építőipari szakkiállításon. Az energiahatékonyságra, az energiahatékony otthonokra és a fenntarthatóságra fókuszáló rendezvényre a hétvégén a nagyközönséget is várják.

A megnyitón Lánszki Regő építészeti államtitkár elmondta, az elmúlt hét évben 110 ezerrel növekedett magyar lakásállomány, de az építésügy fordulóponthoz érkezett mostantól nem a mennyiségi növekedés, hanem a minőségi javulás a cél. A minőségi változással együtt a technológiai változásnak is be kell következnie - fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, ebben az állam segítséget fogadni az ágazatnak. A beruházási törvény megadja azt a stabilitást a vállalkozóknak, hogy mindig tudni fogják, hogy az állam hosszútávon mit tervez. Az új építésű gazdasági stratégia is hosszú távú célokat fogalmaz majd meg az eddigi egy kétéves célok helyett. Az innovációt és a kutatás-fejlesztést közvetlenül és támogatni fogja a Kormány célzott pályázatokkal.

A lakáshelyzet áttekintésére szervezett szakmai konferenciát az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Koji László a szervezet elnöke bevezetőjében elmondta, hogy jelenleg elsősorban fizetési problémák vannak a lakásépítési szektorban. Abban is változott a helyzet, hogy a korábban is emlegetett magyarországi lakhatási krízis már nem azt jelenti, hogy a lakástulajdonosok nem akarnak költeni az elöregedett ingatlanjukra, hanem sokkal inkább, az, hogy korszerűsítenének, csak nincs miből.

Az biztos, hogy ebben az évben mind a felújítások mind az új építések száma csökkenni fog - a kérdés, hogy ez mennyire lesz súlyos meddig fog tartani kinek mi a dolga a felelőssége abban, hogy ezen sikerüljön valamilyen módon változtatni - adta meg a felütést a beszélgetéshez Koji László.

Ehhez kapcsolódóan bevezető előadásában Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára elmondta, hogy megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi új lakásnak kell épülnie egy évben, de az biztos, hogy a 2022-ben épült 20.500 lakás gazdaságfejlesztési minisztérium szerint nagyon kevés. Jelentős csökkenés várható az újlakásépítések számában és a lakáspiaci tranzakciók mennyiségében is. 

Egyértelműen látszik, hogy csökkenni fog mind a kereslet, mind a lakáspici kínálat 2023-ban mindez azonban nem csak Magyarországra igaz, hanem világszerte megfigyelhető, mint ahogy az is, hogy hasonló időszakban megnövekszik az elérhető lakások (affordable housing) iránti igény is.

Fábián Gergely a kormányzati szándékokról annyit árult el, hogy a lakáspolitikáért felelős minisztériumok kiemelten foglalkoznak a jelenlegi helyzettel, a téma biztosan a Kormány elé kerül még nyár előtt. A családtámogatásokkal kapcsolatban elindult egy innováció, olyan célzott eszközt keresnek, ami reagál a fiatalok lakáshoz jutására. „Mivel jelentősen csökkent a lakhatás elérhetősége, ez ellen mindenképpen tenni kell” - mondta Fábián Gergely. Aktívan gondolkodnak olyan lehetőségekben, amely innovációt hoz az alternatív tulajdonlási struktúrákban, hogy azoknak is tudjanak segíteni, akik kiszorulnak a hitelpiacról. „Legyenek inkább kisebbek, de zöldebbek és magasabb kategóriájúak az elérhető lakások” – mondta az államtitkár. Ez összhangban van azzal, hogy az új lakásépítések, valamit a zöld és hazai építőanyag gyártás ösztönzése a kiemelt cél.

A szakmai kerekasztal beszélgetésen Fábián Gergely azzal folytatta, hogy már most látszik, hogy az idei év erős mélypont lesz: körülbelül a 2014 én számait érheti el lakásszektor, és nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy 2024-ben elinduljon felfelé

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a keresletcsökkenés hátteréről szólva kifejtette, hogy ugyan a keresletet még támogatja a feszes munkaerőpiac és a megmaradt lakástámogatások, de például a fogyasztói bizalmi index nagyon alacsony, a covid-időszak szintjén, némileg az alatt áll.

Lakáspiaci árcsökkenésre azonban nem számít az MNB igazgatója – igaz nominális árnövekedésre sem nagyon, inkább a tranzakciószámok erős visszaesése mutatkozik meg már most is.

Csikós Miklós, a Cordia Management Kft. műszaki igazgatója hozzátette, hogy valóban erőteljesen lassult az újépítésű lakások eladása, a finanszírozás mind vevői, mind projektoldalon igen nehézzé vált. Hangsúlyozta, hogy a kilábalást segítené a két oldal finanszírozásának támogatása, hiszen az állami beruházások csökkenését ezzel a magánszféra valamennyire ki tudná váltani. Ez csökkentené a ciklikusságot, fölvenné a kivitelezői kapacitásokat is, megelőzve a szakképzett munkaerő kivándorlását. Az érdemi változást ezzel együtt is csak 2024-re várja.

A lakásárakkal kapcsolatban Csikós Miklós megjegyezte, hogy az új lakást vásárlók igényei a prémium kategória felé tolódtak el, és az építési, beruházási költségek is emelkednek még, ezért biztosan nem tudnak olcsóbbá válni az új lakások.

Kiss Ákos, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a már tavaly a 2021-es 160-ról 120 ezerre csökkenő lakáspiaci tranzakció is elsősorban használt lakások adásvételét jelentette. A használt piac lassulása az új lakások piacát is fékezi. Az is fontos, hogy a tavalyi 20 ezer körüli új építésnek nagyságrendileg a fele családi ház volt, tehát csak a másik fele volt társasházi lakás. Ebben az évben pedig a 2014-es számokat látjuk viszont. „Szükség volna a lakásállomány fenntartható, hosszútávú megújulására, de ennek a dinamikája tovább fog csökkenni” – tette hozzá.

A tervezőknek gyorsan és erőteljesen változó követelményekkel kell megbirkózniuk, derült ki Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi&Partners Zrt. elnök-vezérigazgatója szavaiból. Bármekkora közhelynek hangzik is, az a legolcsóbb energia, amit nem használunk el – mondta. Ez nagyon meglátszik a lakásárakban is: a rossz energetikájú lakások reálértéke a legjobb esetben is stagnálni fog, a fejlett energetikájú használt lakásoké enyhén növekedhet, de igazán jövője a jó beosztású és kiemelten energiahatékony újépítésű lakásoknak lesz – mondta Dr. Paulinyi Gergely.

A Construmával egy időben rendezik meg a Hungarotherm épületgépészeti szakkiállítást és a 11. OTTHONDesign kiállítást is a Hungexpo területén március 29. és április 2. között. 
A Construma díjakat az idén a Source Lab Kft., a Szentesi Cserépkályha és az EU-Solar Zrt. innovációjáiért ítélték oda.
 

Megjelent: 374 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. május 11., csütörtök 15:28

Blog archivum