Már jövőre kapható lesz a kályhába való zöldtégla

2023.11.30. Írta:

Zöldtéglának nevezett kerámiabetétet fejlesztettek ki magyar kutatók, amely nemcsak csökkenti a kályhákból kijutó káros anyagok mennyiségét, hanem a fűtés hatásfokát is növeli. A tervek szerint már jövő ősszel kapható lesz.

A fűtés során az égési folyamatban mindenképpen keletkezik korom, nitrogén-oxid és veszélyes szén-monoxid. Ezért a kályhákban, kandallókban és kazánokban olyan megoldást kell alkalmazni, ami csökkenti a káros anyagok kibocsátását.A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszékén több évtizede folynak környezetvédelmi kutatások, dr. Sápi András vegyész pedig két éve kezdett foglalkozni a háztartásokban is alkalmazható fűtési katalizátor kifejlesztésével. 

Végül sikerült létrehozni azt a katalizátort, amely eredményesen átalakítja a füstöt, például a veszélyes szén-monoxidot, így kevesebb szennyező gáz és korom jut ki a környezetbe.Méréseik alapján a szén-monoxid mennyisége a felére csökken a katalizátor működésének hatására. A zöldtéglával sikerült a vizsgált kandallót az EU-s, az osztrák és a német piaci elvárásoknak is megfelelő állapotba hozni a szén-monoxid-kibocsátás és a hatásfok-előírások terén. A kerámiabetétet a fafűtés mellett a vegyes tüzelésű, továbbá a gázzal és az olajjal fűtött kazánokban is alkalmazni lehet. A zöldtégla emellett a fűtési hatásfokot is javítja.

Mivel a tégla nem tartalmaz drága és külföldi összetevőket, hanem magyar bányából származó, olcsó alapanyagokból készül, remélhetőleg elérhető árú termék lesz. Jó esetben már a következő fűtési szezonra, azaz 2024 őszére kapható lesz a kereskedelemben, és tízezer forint körüli összegre lehet számítani az egy kályhába egy szezonra való kerámiabetét esetében.

A kutató most azon dolgozik, hogy megoldja, a katalizátort a fűtési szezon végén a kályhából kiemelve hogyan lehet majd újra aktívvá tenni. Ha ez jó hatásfokkal sikerül, akkor a használt, majd felújított régi zöldtégla továbbra is működhet.

Forrás: Telex

Megjelent: 269 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. november 30., csütörtök 11:52

Blog archivum