MFpartners

Már a havi áraknak is örülni kell az építőanyag-piacon

2022.04.27. Írta:

A legfontosabb, hogy továbbra is biztonságos szolgáltatást tudjunk nyújtani a partnereinknek ebben a jelenlegi nagyon bizonytalan piaci környezetben is. A folyamatos árváltozások rengeteg feszültséget okoznak a partnerek között. Ez az egész ellátási láncon végig hullámzik – mondta Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója a Portfolio Építőipar 2022 konferencián tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Míg korábban évente egy-két árváltozás volt esetleges kiigazításokkal, most gyakorlatilag heti változások vannak, ha már havi árak vannak, örülünk. Nem lehet felkészülni arra, ami történik – tette hozzá.

Nemcsak az árnövekedésről van szó, hanem óriási keresletről is, hatalmas mennyiségeket igényel az építőanyagokból a piac. A gyártók próbálják kielégíteni ezeket az igényeket, de alapanyaghiány is van, és ők sem mindig jutnak hozzá a megfelelő mennyiségű alapanyaghoz. Mindenki próbál készletezni. az anyaggyártók az alapanyagokat, a kereskedők és a kivitelezők a kész építőanyagokat, mert senki sem hiszi el, hogy minden rendben lesz. Emellett ott van még a fuvarköltségek és az energiaárak emelkedése stb, ami az egész piacra hatással van – mondta Szórády Csilla.

Máté László, a Lasselsberger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, 2019-ben volt egy keresleti boom, amit a gyártók nehezen tudtak kiszolgálni, ez 2020-ban visszaesett, ezt jól le tudta követni az iparág 2021-ben is. Nem számít arra, hogy ne tudnák kielégíteni az igényeket. Éves szerződéseket kötnek a rendelkezésre álló kapacitásokkal számolva, és a szerződött mennyiség mértékéig szolgálják ki a partnereinek. Éves árakkal számolnak, amit év közben nem módosítanak. 2021-ben alig emeltek árat, 2022-ben átlagban 3,5%-ot. A megemelkedett energiaárak miatt havi szinten azonban 10% alatti energiakompenzációs költségeket számítanak fel. Véleménye szerint az egész évet tekintve alacsony visszaeséssel zárhat a szektor, a tavalyi volument nem fogja tudni elérni.

- Az acéltermékek ára idén is drasztikusan emelkedett, de némi csökkenés után sem látszik, megközelíti-e a tavalyi árakat – mondta Palkovics Milán, az Épduferr Nyrt. igazgatósági elnöke. Elmesélte azt a közelmúltbeli esetet, hogy egy gyártóügyfelünk, akivel már megállapodtak egy árra leszerződtek, a szállításkor közölte, hogy 20%-kal emelnék a költséget, de ha nem felel meg, eladják másnak a terméket.

Arról, hogy mindez hogyan hat az értékesítési lánc végén álló lakásvásárlókra például, Kiss Gábor, Metrodom ügyvezető igazgatója, a beszélgetés moderátora elmondta, hogy egy lakásértékesítés végén, amikor valaki már megvette a lakást, de csak egy évvel később veszi át, jellemzően nem lehet értékesíteni az árváltozást, vagy csak szerződésben jól körülhatárolt esetekben.

- Egyre tovább tart a tervezési fázis, mindenki próbál optimalizálni ebben a mostani helyzetben. Rengeteg projekt ezért is hónapokat csúszik az eredeti határidőhöz képest - magyarázta Palkovics Milán.  Tíz húsz százalékos áremelkedés a kivitelezők számára sem vállalható át, ezért az a jó, ha sikerül megrendelővel egy olyan kompromisszumot kötni, ahol mindenki átvállal valamennyi kockázatot és veszteséget, de még mindenkinek elviselhető ez

Náluk ez 5%. - A kivitelező nem tud mindent egyedül átvállalni, ez a pedig a megrendelőnek sem lehet érdeke. Hála istennek van olyan ügyfelünk, aki hajlandó együttműködni – tette hozzá.

Az alapanyaggyártótól a kereskedőn és a kivitelezőn át egészen a fejlesztőig végiggyűrűzik ez az árváltozási hullám, ezért, fontos, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek mindenkinek elviselhetőek.

Ezzel kapcsolatban Gegesi Kiss Tamás a Gépész Centrál Kft. ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, hogy a hosszú távon gondolkodó megrendelőknek is érdekük, hogy a kivitelezőknek segítséget nyújtsanak ebben a helyzetben. - Ki vagyunk egymásnak szolgáltatva, így mindenki érdeke, hogy közösen oldjuk meg ezt a helyzetet. Mi hatékonysággal próbálunk meg minél kedvezőbb rendszereket kiépíteni és minél kedvezőbb árat hozni, ezzel motiváljuk a megrendelőinket, hogy beruházzanak. Enélkül ez a piac recesszióba fog fordulni, ami senkinek sem jó – hangsúlyozta.

Szórády Csilla szerint most a legnagyobb feladat a termékellátás az árak kiegyenlítése irreális elvárás. - Termékellátásban tavaly még lehetett valamennyire az importra támaszkodni, ez idénre eltűnt, mindenki a saját országa keresletét igyekszik kielégíteni a háborús helyzetben. Mindenki próbál olyan szerződéseket kötni, amelyek lehetővé teszik az árak módosítását az extrém változások esetén. Az áremelkedéseket a megrendelők gyakran úgy próbálják áthidalni, hogy a korábban betervezett termékeket olcsóbbakkal próbálják helyettesíteni, mivel a költségvetésnek felső korlátja van – magyarázta.

Megjelent: 600 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. április 28., csütörtök 12:44

Blog archivum