Credit - @HabitatforHumanity

Magyar fejlesztések a családok energiaszegénységének csökkentésére

2023.04.27. Írta:

TLE-interjú - Nem csak pénzzel lehet támogatni a lakhatási körülmények javítását. Előző cikkeinkben végigvettük a lakásfelújításhoz jelenleg igénybe vehető támogatásokat, majd Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója bemutatta, milyen anyagi segítséget tudnak nyújtani a családoknak. Ezúttal további programjaikról, köztük a hőoszlopról és a mobilház-tervekről mesélt.

Ígylakunk: Milyen közvetlen lakossági segítő projektek futnak még most nálatok?

Szegfalvi Zsolt: Jelen vagyunk Újpesten egy szociális városrehabilitációs programban, ahol nem felújítunk, hanem a szociális munkásaink dolgoznak mintegy 120 érintett családdal a helyi szociális Intézménnyel közösen.

A városrehabilitációs program fő fókusza az, hogy akik az adott területen (Újpest Városkapu környéke) laknak, a projekt végére egy fokkal jobb körülmények között élhessenek. Voltak köztük, akik maradtak és felújították a lakásukat, volt, akinek elbontották a lakását és felújítottba költözött, és volt, aki teljesen új építésű ingatlanba tudott beköltözni.

A szociális munkások képzésekkel, egyéni és közösségi fejlesztő programokkal segítik, hogy működő közösségek jöjjenek részre. Erre – a lakáskörülmények javítása mellett – szintén nagy szükségük van az embereknek.

Credit - @HabitatforHumanity

Lezárult az Eco-housing program, ahol más szervezetekkel közösen a bérlőkiválasztásban és a beköltöző lakók felkészítésében és koordinálásában közreműködtünk. Itt végül Zuglóban egy felújítandó önkormányzati bérház 14 lakásába költöznek majd be a lakók, reményeink szerint az elkövetkező hónapokban. A projekt más részeinek csúszásai miatt végül alig 1,5 hónapunk volt arra, hogy elindítsuk a leendő lakókat a közösségformálás útján. Ez alatt azt tudtuk megmutatni nekik, hogy bár egy szorosabb közösség teremtése, egymás segítés, az odafigyelés arra, hogy hogyan élnek, mind nagyobb erőfeszítést igényel az egyén és a család részéről, azonban ez a befektetett energia az életminőségüket nagyon pozitívan befolyásolja.

Ezen kívül olyan gyakorlati ismereteket is próbáltunk átadni nekik, ami javítja a fenntarthatóságot, vagy, ami javítja a közösségi együttműködést (pl. háztartásgazdasági ismeretek).

Ígylakunk: Vannak saját fejlesztésű projektjeitek is, a hőoszlop például. Erről mit érdemes tudni?

Szegfalvi Zsolt: A Hőoszlopot két kályhaépítő mester – egyikük a kollégánk – találta ki egy skandináv modell alapján. A tömegkályha és a cserépkályha előnyös tulajdonságait ötvözi. Ez egy 2,3 méter magas, 800 kg tömegű, fém palástú henger, amely olyan füstjáratokkal van kirakva belülről, mint egy cserépkályha. Az oszlop az adott helyszínen modulokból felépíthető egy nap alatt. Ennek a kályhának az a nagy előnye, hogy elég egy nap kétszer megrakni, és több mint 10 órán át folyamatosan, egyenletesen sugározza ki a meleget. Elég jó a hőelosztása, a hengerpalást körben sugározza ki a meleget a szobában.

A Hőoszlop szinte 100 százalékosan hazai, természetes alapanyagokból áll: a tűztér samottból készül, a hőtároló tömeget tégla és cserép teszi ki, kötőanyagnak pedig agyagot és homokot használtak.

Credit - @HabitatforHumanity

Baranyában két apró településen, Vargán és Ágon telepítettünk ezekből eddig kilencet rászoruló családokhoz. Ezt a programot is próbáljuk továbbvinni, építőanyag-gyártó cégek segítségével.

Egy másik fejlesztés alatt álló projektünk egy moduláris ház koncepciója, amelyet a Moholy-Nagy Egyetemmel közösen kezdtünk el kidolgozni. Hallgatókkal dolgoztunk együtt másfél évig. Az volt a kérésünk, hogy egy olyam könnyűszerkezetes miniház-koncepciót tegyenek le, amelyben 30-tól 90 négyzetméterig ugyanabban a koncepcióban különböző méretű házakat lehet létrehozni. Ezeket a helyszínen lehessen előkészített elemekből összeépíteni, akár többet egymás mellé telepítve. Természetesen fontos kritérium volt, hogy fenntartható anyagokból készüljenek, és az elemeket a helyszínen daru nélkül is lehessen mozgatni.

Egy 30nm-es blokk egy pár számára lenne elég, egy 90nm-es akár már egy többgyermekes családnak is megfelelő lehet. A terveink szerint ez reális alternatívát szolgáltatna, remélhetőleg a mostani piaci áraknál olcsóbban, akár úgy, hogy önkormányzatok, akár a Habitaton keresztül megfizethető albérletet nyújtva.

Az előzetes tervek már megvannak, ezeken most építészekkel dolgozunk, és nyáron szeretnénk az első prototípus házat felépíteni. Utána véglegesítjük a tervet, és 2024-ben, legkésőbb 2025-ben már szeretnénk kiajánlani akár önkormányzatok számára, akár mi el tudjuk kezdeni építeni, hogy mielőbb beköltözhető legyen.

Ígylakunk: Mivel foglalkozik idén a lakhatási jelentésetek?

Szegfalvi Zsolt: Már 12 éve készítjük éves jelentésünket a lakhatási szegénységről, ezt idén is folytatjuk, egyrészt évenként visszatérő témákkal, mint állami lakáspolitika, lakhatásra fordított állami költségvetés, a megfizethetőség témája. Követjük végig a változásokat évről évre. Minden évben készülünk néhány olyan témával is, ami különösen aktuális: például az energiaszegénység, a fiatalok, az idősek, a fogyatékkal élők lakhatása. Idén az ukrán menekültek helyzete is belekerül majd valószínűleg. Ezek mind olyan témák, amelyekkel vagy mi is foglalkozunk, vagy van olyan aktualitása, vetülete, amire fel szeretnénk hívni a figyelmet. Idén is ősszel jelenik majd meg, és a kiemelt téma az energiaszegénység és az energia-ellenállóképesség erősítése lesz. Ebben a témában megvizsgájuk és kommentáljuk az EU szintű szakpolitikákat, javaslatcsomagokat, a projektjeink során szeretnénk ennek a területnek a helyzetét feltárni.

Credit - @HabitatforHumanity

Egy, a WWF-fel közös Life-pályázatban például a fenntartható biomassza (tűzifa, szilárd tüzelés) szociális vetületeit és lehetőségeit vizsgáljuk. A környezetvédő szervezet a fenntarthatósággal foglalkozik, mi pedig behozzuk a szociális nézőpontot. A projekt érinti a fenntartható erőgazdálkodást, a levegőminőséget, életminőség-életkörülmények javítását. Ebben is önkormányzatokkal dolgozunk együtt, és a témával kapcsolatos jó gyakorlatokat próbáljuk átadni.

Ígylakunk: Hol lehet veletek találkozni, hol találhatnak meg benneteket az érdeklődők, segítségre szorulók?

Szegfalvi Zsolt: Hamarosan megnyílik az új irodánk a Margit krt. 26-ban, amely közösségi, lakhatás-támogató helyként is funkcionál majd. Lesz egy közvetlenül az utcáról megközelíthető terünk, ahol gyakran szeretnénk tematikus, lakhatással kapcsolatos rendezvényeket tartani a lakosság számára is. Hétvégenként barkács workshopokat tervezünk, ahová bárki bejöhet és megtanulhat olyan műveleteket, mint a gipszkartonozás, festés, csempézés, padlóburkolás. Így otthon kisebb munkákat, amire nehéz szakembert találni, maguk is elvégezhetnek.

A megnyitón hirdetjük majd ki Hon-Vágy 2023: “Az otthon meleg-e?” című fotópályázatunk eredményeit is, összekapcsolva egy kis kiállítással a nyertes fotókkal.

Kapcsolódó cikkeink:

Miből újítsunk fel?Közvetlen segítség a felújításokhoz, a lakhatási körülmények javításához

Megjelent: 366 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. május 11., csütörtök 15:06

Blog archivum