nclurbandesign.org

Luxus házközösség havi húszezerért

2017.01.21. Írta:

Konditerem, jakuzzi, szauna, a nappaliban kandalló, a kertben medence. Nem egy luxuslakás vagy egy ötcsillagos szálloda szolgáltatása mindez. Egy fiatalokból álló házközösség tagjai élvezhetik havi húszezer forintért – írja riportjában az NL Café.

Nincsen Magyarországon, Budapesten sem elég megfizethető bérlakás, amelyben a pályakezdők túlzott terhek nélkül, méltó módon elkezdhetnék önálló életüket.

Egy tavalyi pályázatnak köszönhetően, az In Memoriam Dr. Biró Éva Alapítvány jóvoltából most néhány fiatal lehetőséget kapott, hogy kipróbálja az együtt lakás nálunk szokatlan formáját, a házközösséget. Az alapítvány kuratóriuma a hátrányos helyzet és a szociális rászorultság alapján választották ki azokat a jelentkezőket, akikről a személyes elbeszélgetés alapján úgy látták, képesek lesznek közösségben élni. A co-housing, azaz a házközösség lakói ugyanis minden költséget és munkát közösen vállalnak, egymást segítve, és együttműködve élnek.

A kiválasztott lakók egy kivétellel az egészségügyben dolgoznak, pályakezdők, az önálló egzisztenciájuk megteremtésének kezdetén. Korábban nővérszállón, kollégiumban, albérletben vagy a családjukkal laktak, de önálló lakás vásárlására esélyük anyagi okokból nem is gondolhattak.

Most egy évre kötött velük szerződést az alapítvány, amely meghosszabbítható, ha működik az együttélés. Esélyt kapnak arra, hogy pályájuk elején ne kelljen eladósodniuk vagy egy drága albérletet fizetniük, így remélhetőleg még a megtakarításra, a jövőépítésre is marad. A lakhatásért ugyanis mindössze havi 20 ezer Ft-ot kell fizetniük.

Az alapítvány egy a Zugligeti úton található, 7szobás, 4 szintes, 4x-es komfort fokozatú, ősfás 970 nm kerttel rendelkező ingatlant ajánlott fel, szaunával, 9×4 méteres, fűthető kerti medencével. A földszinti tágas nappali (kandallóval), a konyha, az étkező, a nagy terasz és a kert jelentik a közösségi tereket. A személyes tér a saját szoba.

A saját maguk által kialakított házirend szerint élnek, beosztják a közös terek, így a fürdőszobák használatát is, s természetesen a ház körüli munkákat is megosztják.

A közös esti programokon kívül szeretnének szellemi műhelyt is kialakítani a házban. Azt mondják, az alacsony rezsi mellett a szakmai környezet volt is fontos vonzerő volt. Az alapítvány előadásokat, szakmai beszélgetéseket is tervez, ahová nemcsak a lakók jöhetnek, hanem a vendégeik, barátaik is.

A teljes cikk - interjúkkal, fotókkal - az NL Café oldalán olvasható.

Megjelent: 2833 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. január 20., péntek 16:26

Blog archivum