Nyomtatás
MFpartners

Lakossági azbesztmentesítési pályázat indul

2022.06.08. Írta:

Országos azbesztmentesítési pályázatot hirdet a lakosság részére a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV).

Az azbeszt a természetben is előforduló hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó, hajlékony és rugalmas anyag. A 20. század második felében számos helyen felhasználták, többek között az építőiparban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre.

Az időjárás és a légszennyezés károsítja, sérülhet a felülete, melynek következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak. Az azbesztszálak belégzése egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik.

Ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet.

Épületek bontásakor törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést. Az Európai Unió célja, hogy Európa 2023-ra azbesztmentessé váljon.

A pályázatokat június 20. 8.00 órától lehet beadni az nhkv.hu/azbeszt honlapon keresztül legkésőbb 2022. augusztus 22. 24:00 óráig.

A támogatás egyszeri, nem pénzbeli támogatás és a pályázati dokumentáció alapján megállapított mennyiségű azbeszthulladék begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik. A támogatáshoz a pályázónak nem kell önerőt biztosítania. Az ingatlanonként elszállítható maximális mennyiség 300 m2 azbeszthulladék.

A pályázatról részletes információkat az alábbi oldalon olvashatnak: https://nhkv.hu/azbeszt-informaciok 

A pályázat a jogszerű hulladéklerakás támogatását és az illegálisan lerakott hulladéklerakók felszámolását kívánja elérni a Tiszta Ország Program keretében.

Forrás: NHKV

 

Megjelent: 701 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. június 08., szerda 11:46