Credit - @HabitatforHumanity

Közvetlen segítség a felújításokhoz, a lakhatási körülmények javításához

2023.04.26. Írta:

TLE-interjú - Miből újítsunk fel? című cikkünkben körbejártuk, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik most szeretnék korszerűsíteni, felújítani lakásukat. Ezúttal Szegfalvi Zsoltot, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatóját kérdezzük, mit tudnak tenni azokért, akinek nincs saját lakásuk, vagy nagy szükségük van sürgős felújításra, de nem jutnak támogatáshoz.

ígylakunk.hu: Milyen programjaitok vannak most, mire koncentráltok elsősorban?

Szegfalvi Zsolt: A terepi programokkal közvetlenül családoknak segítünk, ezen belül is a fókusz a kisgyermekes családok lakás- és életkörülményeinek a javítása.

Ezen a területen is hangsúlyos – egyben a legfontosabb szakpolitikai irányunk is –: az energiaszegénység csökkentése, más szóval az energia-ellenállóképesség erősítése, hogy a jelenlegi kihívásokkal sikeresebben szembe tudjanak nézni a családok. Olyan családoknak is segítünk, akinek nagyon rosszak a lakáskörülményeik, a lakásuk nagyon rossz állapotban van, illetve olyanoknak, akiknek nincsen saját otthonuk.


Credit - @HabitatforHumanity

Az egyik programunk a „Második esély program”, amelyben családok átmeneti otthonában (CSÁO) élő családok számára újítunk fel önkormányzati bérlakásokat. Ez hármas együttműködés, amelyben benn van rajtunk kívül a CSÁO és egy önkormányzat. A CSÁO választja ki azokat a családok, amelyek alkalmasak arra, hogy kilépjenek az intézményből és önálló otthonba költözzenek. Az önkormányzat ajánlja fel – az általában nagyon rossz állapotú, nem lakható – önkormányzati bérlakást. Mi pedig felújítjuk a lakást. Ebben természetesen részt vesz a család is, valamit önkéntesek is közreműködnek. A CSÁO intenzív szociális munkával támogatja a családot az intézményben való kilépésben, és még a beköltözés után is kapcsolatban maradnak velük és segítenek, ha szükséges.

Egy évben nagyjából három lakást tudunk felújítani a jelenlegi kapacitásainkkal a fővárosban, most a IV. kerületben. Ez nem óriási szám, de ezek célzottan is inkább mintaprogramok. Ezekben a terepi programokban egyrészt lényeges, hogy kapcsolatban vagyunk a családokkal, és a tőlük kapott információkat be tudjuk csatornázni a szakpolitikánkba, a javaslatainkba. Másrészt ezek jól kidolgozott programok, és ha egyszer egy kormányzat nyitott lenne és biztosítana ilyesmire forrást, akkor lehetne belőlük nagyobb szabású állami programokat csinálni, és még több családnak segíteni.


Credit - @HabitatforHumanity

ígylakunk: A felújításokat a Habitat finanszírozza?

Szegfalvi Zsolt: Túlnyomó részben igen. A közművesítést és az azokkal kapcsolatos szakmunkákat az önkormányzat vagyongazdálkodási cége végzi, az ezen kívüli összes lakásfelújítási munkát mi csináljuk, mi finanszírozzuk, a többi között – anyagi és természetbeni (pl. építőanyag) – céges támogatásokkal. A lakásonként 4-6 millió forintos költségvetéssel valóban mélyfelújítást tudunk végezni, ha kell kislakásokat nyitunk össze, adott estben tégláig lecsupaszítjuk a falakat.

ígylakunk: Hogyan tudtok segíteni azoknak, akiknél sürgős lenne a felújítás, de nincs rá pénzük?

Szegfalvi Zsolt:: „Támasz” nevű programunkban kisebb segítséget tudunk adni, országosan, egy évben 30-40 családnak. Ez egy nyilvánosan meghirdetett program, amiben pályázhatnak családok, párok, vagy akár egyedülállóak is, akiknek a lakáskörülményeiket, vagy a lakásbiztonságukat javító intézkedésre van szükségük. Itt kisebb, gyors beavatkozásokról van szó: nyílászárócsere, födémszigetelés, fürdőszobafelújítás, biztonsági ajtó, rács felszerelése stb. A pályázó családok 80-90 százaléka vidéken, általában kistelepülésen, nagyon nehéz körülmények között él.

Credit - @HabitatforHumanity

Különböző, általában 1 millió forint alatti összegű munkálatokról van szó, és itt is előfordul, hogy építőanyaggal tudunk segíteni a céges partnereink jóvoltából. Attól függően, hogy kinek mire van szüksége. Aki érvényes pályázatot nyújt be, ahhoz kimegyünk, megnézzük, megbeszéljük, hogy az adott kereten belül mit tudunk segíteni, amire a leginkább szükségük van.

ígylakunk: Van olyan programotok, amelyik kapcsolódik állami támogatáshoz?

Szegfalvi Zsolt: Igen, van egy, szintén nagyobb felújításokban segítő programunk, amelyik a falusi csokhoz kapcsolódik. A falusi csokban az, akinek van 3 kiskorú gyermeke és kistelepülésen él, kaphat 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást a háza felújításához. Ezzel a támogatással nekünk az a gondunk, hogy nem céloz a szegényebb rétegekre. Az alacsony státuszú, lakásszegénységben élő célcsoportnak sokszor az is nehézséget okoz, hogy a banki formanyomtatványokat kitöltse, ennek nyelvezete, bonyolultsága, útvesztői egyébként mindenki számára kihívást jelent. Gyakori az is, hogy bizonyos kritériumoknak nem felelnek meg a jelentkezők. Ha ezen sikerül túljutni, akkor kell keresni a felújítási munkálatokra egy megbízható vállalkozót, ami szintén nem egyszerű. És elő kell finanszírozni a munkákat, ami sokaknak lehetetlen.

Ez a programunk azt célozza, hogy ebben a három problémás fázisban segítsük a családoknak. Jelenleg Nógrádban, Baranyában és Somogyban vagyunk jelen, mindenhol van egy helyi segítőnk, aki a jelentkező családokat végig kíséri a folyamaton. Segít az adminisztratív intéznivalókban, az építkezés közben is kapcsolatot tart a vállalkozóval, akit mi választunk ki, és a Habitat az Erste Bank segítségével finanszírozza a munkálatokat.

Így egy szociálisan nem célzott állami programot tudunk elérhetővé tenni a rászorulók részére. Ez azért különleges felállás, mert nem kell külön támogatókat bevonnunk, ún. revolving fundként működik. A bank segítségével előfinanszírozzuk a felújítást, és amint megérkezik a támogatás, azt máris a következő felújításra tudjuk fordítani. Egy időben 3-4 fejújítás zajlik, amint befolyik a támogatási összeg, már indítjuk is a következőt. Az a tervünk, hogy idén legalább 20 családnak tudjunk így segíteni.

Habitat - segítség a falusi csokhoz
Credit - @HabitatforHumanity

Az fontos, hogy mivel itt valóban rászorulókról van szó, nem szorgalmazzuk, hogy a támogatás mellé fölvegyenek kedvezményes hitelt, mert esetükben ennek a visszafizetése problémás lehet. Így a maximum 5 millió forintból kell kigazdálkodni a minél teljesebb felújítást. Viszont az elmúlt két évben, amióta elkezdtük ezt a programot, ez egyre kevesebbre elég. Sokaknak lenne szükségük például teljes tetőcserére, de ez nem nagyon jön már ki 5 millióból.

ígylakunk: Hogyan találnak meg benneteket ezek a családok? Vagy ti találjátok meg őket?

Szegfalvi Zsolt: Az induláskor felvettük a kapcsolatot sok civil szervezettel, amelyek rászorulókkal vannak kapcsolatban, és arra kértük őket, hogy a saját kapcsolatrendszerükből válasszanak olyan családokat, akik részorulók, van három gyerekük, csok-képesek lehetnek.

Idén márciusban elindítottunk egy Facebook-kampányt is, ahol hirdetjük ezt a programot.  Erre ugyan sokat jelentkeznek, de kevesen vannak, akik meg is felelnek a csok kritériumainak. Ez persze megint megmutatja, hogy milyen nehéz értelmezni egy banki folyamat kritériumrendszerét, összeszedni az összes szükséges dokumentumot, ami sokszor heteket vesz igénybe.

Az látszik, hogy igazán az működik, ha van egy közvetítő szervezet, szerv, vagy akár egy szociális munkás, aki ezt az előzetes szűrést elvégzi. Minden területen, helyi segítőink által egyfajta tanácsadóirodát működtetünk, hogy segítsünk eljutni a pályázatig. Erre lenne szükség államilag is, hogy legyen egy olyan szerv, ahol segítenek az embereknek a kezdetekben és a folyamat közben is. Rengeteg munka van abban, hogy egy adatlapot egyáltalán be tudjunk adni.

Cikksorozatuk folytatásában a Habitat for Humanity Magyarország további, lakhatást segítő, az energiaszegénység ellen küzdő  programjaival is megismerkedünk.

Megjelent: 411 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. május 11., csütörtök 15:06

Blog archivum