Fotó: © Habitat for Humanity Magyarország

Közösségi tér és tudásközpont a méltó lakhatásért

2023.05.19. Írta:

Megnyitotta új közösségi terét a Habitat for Humanity Magyarország. A Habitat Kreatív Központ célja, hogy egy tudatos közösséget építsen a mindenki számára elérhető, méltó lakhatásért, ahol lakhatáshoz, felújításhoz és fenntarthatósághoz kapcsolódó workshopokkal, fotókiállítással, szakértői beszélgetésekkel, filmklubbal és egyéb közösségi programokkal várják az érdeklődőket.

2023. május 18-án nyitotta meg közösségi terét a Habitat for Humanity Magyarország a budapesti Margit-negyedben, amelyet közösségi- és rendezvénytér, valamint lakhatási tudásközpont létrehozásának céljával alakítottak ki és újítottak fel, önkéntesek segítségével. A szervezet szeretne egy sokszínű, társadalmi témák iránt elhivatott közösséget építeni új közösségi terükben, ahol elméleti és gyakorlati tudást adnak át a lakhatásról, az energiaszegénység témájától a konkrét lakásfelújítási technikákig, valamint teret adnak a közös gondolkodásnak, cselekvésnek is.

A megnyitó esemény a civil szervezet Hon-vágy fotópályázatának díjátadójával és a választott képekből készült kiállítás megnyitójával indult. Idén "Az otthon meleg-e?" tematikára várták a jelenlegi energiaválságra és fűtéssel kapcsolatos nehézségekre reflektáló, profi és amatőr fotósok képeit. A szakmai zsűri – Sebestyén László fotográfus és Gerő Elektra grafikus – a Habitat csapata által közösen előválogatott képekből négy pályaművet díjazott. A Habitat 2023-as fotópályázatának fődíját Budai Bálint Winter is coming című fotója nyerte el, a 2. helyezést Lex Mihály Téli délután a sparhelt melege mellett c. fotója, a 3. helyezést pedig Perina Marcell a Hónapok melege c. fotója kapta meg. Különdíjat adtak át dr. Ebers-Ujvári Edit Esti merengés c. fotójáért. Az idei (és korábbi) legjobb pályaművekből rendezett kiállítást 2023. június 16-ig lehet megtekinteni a Kreatív Központban a közösségi tér honlapján megadott időpontokban.

Fotó: © Habitat for Humanity Magyarország

A megnyitón Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, “nagy öröm számunkra, hogy sikerült létrehozni a Habitat Kreatív Központot, ahol együtt gondolkodásra és cselekvésre tudjuk biztatni azt a közösséget, akik szeretnének csatlakozni a méltó lakhatás ügyének előre mozdításához. Hiszünk abban, hogy egymást inspirálva olyan konkrét programokat is megvalósíthatunk, amelyek valóban hatékony segítséget nyújtanak az arra rászorulóknak.” Az eseményen Sümeghy György, a Habitat európai és közel-keleti régiójának szakpolitikai igazgatóhelyettese is mondott beszédet.

A II. kerületi önkormányzat városrehabilitációs projektjének keretén belül a Margit-negyedben üresen álló ingatlanokat szeretnék feltölteni közösségteremtő és - építő, kulturális kezdeményezésekkel, eseményekkel, szolgáltatásokkal, üzletekkel – ennek köszönhetően talált otthonra a Habitat Kreatív Központ is. Budapest II. kerületének polgármestere, Őrsi Gergely is tartott megnyitó beszédet a rendezvényen, amelyben örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a korábban üresen álló, üzlethelyiségként működő épületrész jó célokra hasznosul, amely összhangban van az önkormányzat és a Margit-negyed program elképzeléseivel. “Egy olyan szervezet költözött ide, akik nap mint nap mások számára teremtenek otthont. Amit magukkal hoznak a közösség építése érdekében, az a lakhatás ügye és a mások segítése iránti szándék."

A beszédek után a szervezők kvízzel is készültek, amelyből a résztvevők játékos formában tudhattak meg többet a fenntartható lakhatáshoz és felújításhoz kapcsolódó témákról. Az este végén a kortárs költők verseit is felhasználó, 2018-ban Lámpaláng együttes adott koncertet a megnyitó közönségének. Az akusztikus trió formáció dalait énekre, gitárra, ütőhangszerekre és hegedűre hangszereli; magyar nyelvű dalaik szövegét kortárs költők verseiből és költők kortárs gondolataiból merítik.

A Habitat for Humanity Magyarország ezúton is szeretné köszönetét kifejezni a felújításban segítő önkénteseknek, valamint a II. kerületi önkormányzatnak, az Erste Bank Hungary Zrt., a JTI Hungary Zrt. és a MAPEI Kereskedelmi Kft. vállalatoknak, hogy pénzügyi és termékadomány támogatásukkal segítették a közösségi tér létrehozását.

Programajánló

Lakni kell! – filmklub
A Habitat for Humanity Magyarország elindítja havi rendszerességű lakhatási filmklubját a Habitat Kreatív Központban, amelyen a lakhatás problémáihoz, a biztonságos, méltó otthon kérdésköréhez kapcsolódó filmeket vetítenek le, szakértői/alkotói beszélgetésekkel. Első eseményük május 26-án, pénteken 19:00-kor kezdődik: Gary Hustwit Urbanized című, 85 perces, látványos dokumentumfilmjét vetítik le, amely a világ legkülönbözőbb városi tereibe kalauzol el, bemutatva a várostervezés kihívásait és szépségeit az adott városi-kulturális közegben. A filmről a vetítés után Ongjerth Richárd Hild János-díjas urbanistával, várostervezési szakértővel beszélgetnek. További részletek az eseményről a közösségi tér honlapján olvashatóak.

Nyílt nap – önkéntesség és közösségi programok a Habitatnál
A Habitat Kreatív Központ megtartja első nyílt napját az önkéntesség, civil szervezeti élet, lakhatás iránt érdeklődők számára május 26-án, pénteken 12:00 és 16:00 óra között. Az eseményen a látogatók tájékozódhatnak programjaikról és az önkéntes lehetőségekről. A beszélgetés mellett kávéval, teával és interaktív, játékos programokkal is készülnek. További információ a nyílt napról a közösségi tér honlapján található.

Forrás: Habitat for Humanity Magyarország

Megjelent: 384 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. május 19., péntek 14:54

Blog archivum