Hírnévügynökség

Közösségépítő építészet

2018.07.03. Írta:

Korunk építészetének egyik újkeletű fogalma, a szociális fenntarthatóság. Ennek jegyében épül a szembeszökő látványú homlokzatáról híressé vált Green Court Residence, Budapest belvárosában. Mit takar a szociális fenntarthatóság fogalma?

A szociális fenttarthatóság működő lakóközösség kialakítását tűzte ki célul, mely egyaránt jár anyagi haszonnal és az életminőség javulásával.

„Ennek minimuma, hogy az egy épületben lakók közössége képes legyen fenntartani az épületet, hogy ne rongálódjon, vigyázzanak rá, tiszteljék a közös tereket és szeressenek ott élni. Ha pedig a lakók ennél tovább mennek, jó szomszédi viszonyrendszer, barátságok alakulhatnak ki, ami nagyon sokat hozzá tud adni az életminőséghez” – magyarázza Hartvig Lajos építésztervező.

közösségépítő építészet 03 greencourtresidence view

Fotó: Green Court Residence madártávlatból

A teljes tömböt érintő beruházás egy irodaházból, két lakóépületből és az általuk körülölelt park együtteséből áll. Már a tömbbeépítés tervezése során az volt az alapállás, hogy az épület egyfajta szociális nyitottságot kommunikáljon és szervesen kapcsolódjon a szomszédos utcákhoz, valamint a Kassák tér körül az elmúlt tíz évben hatalmas ütemben fejlődő új városnegyedhez.

Személyesség és szociális nyitottság

„Nagyon fontos, hogy mindenki, aki egy ilyen nagy léptékű lakóingatlanhoz hazaérkezik, valamilyen személyes érzelmet találjon. Ne azt érezze, mint ami sok «lakótelepet» jellemezett, hogy azt sem tudta melyik ajtón ment be, hanem legyen az épületnek arspoetikája, hangulata, ami megteremti azt az érzést, hogy a lakó egy különleges házba érkezett és a saját ajtaja is egy érkezés” – mondta Demeter Nóra belsőépítész.

közösségépítő építészet 00 greencourtresidence corner

Fotó: A különleges dinamikájú homlokzat

Ezért már a homlokzat kialakításánál a látvány mellett fontos szempont volt, hogy a felület struktúrája kiadja azokat a pontokat, amelyek alapján a lakók azonosíthatják, sajátjuknak érezhetik a lakásukat. Ezt a hatást a homlokzat, különleges, kétszer görbült elemei révén éri el, ami izgalmas vizuális keretet ad az épületnek.

A szociális nyitottságot kommunikálja és az emberi kapcsolatok kialakulását szeretné segíteni a járókelők számára nyitott, az urbánus léttel kapcsolatot teremtő tömb belső. Az udvar ennek szellemében szellős, nem húzódnak egymásra az épületek, teret adva egy nagyon zöld, nagyon élénk növényzettel teleültetett belső térnek.

közösségépítő építészet 06 greencourtresidence garden2

Fotó: Parkosított belső udvar

Közösségi terek

Az elképzelések között szerepel egy közösségi kert kialakítása is, ami szintén lehetőséget adhat a kapcsolatok kialakítására. A másik fontos aspektusa az épület koncepciójának, hogy az összes függőleges közlekedő mag egy átrium mellé épül. Ez az átriumos kiképzés szeretné segíteni a kapcsolatok és közösség kialakulását. Az utcáról belépve az épületbe a tágas előtér fogad, ahol meg lehet állni beszélgetni egymással, a gyerekek tudnak barátkozni.

közösségépítő építészet 009 Taksony utca DEM 010 cam 001 1

Fotó: Szállodai lobbyra emlékeztető előtér

A belsőépítészeti megoldásokban visszaköszönnek az épület alapelgondolásai: az átriumot egy belső építészeti plasztika díszíti a homlokzat töredezett háromszög geometriái által teremtett motívumokból.

közösségépítő építészet 009 Taksony utca DEM 011 cam 004 D 1

Fotó: Az átrium látványterve

Az emeleti szinteket olyan vizuális elemek teszik izgalmassá, amelyek látványos tértagolást adnak, megünnepelve hazaérkezést törik meg a folyosók monotóniáját. Ez a belsőépítészeti gesztus egyben az épület építészeti karakteréből merít. „Ezek egyszerű gesztusok, de mégis megengedik, hogy legyen egy ritmusos és ettől vizuálisan nem teljesen monotematikus folyosó” – mondta Demeter Nóra belsőépítész.
Jelenleg a beruházás mélyépítési munkálatai folynak. A beruházás átadása 2019. november végén várható.

Forrás: Hírnévügynökség

Megjelent: 2098 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. július 03., kedd 13:59

Blog archivum