Koherens lakáskoncepció és támogatáspolitika nélkül nincs lakásépítés

2015.04.16. Írta:

A lakástámogatási rendszerrel az államnak évente kb. 30-40 ezer családot kellene helyzetbe hozni, hogy új lakást tudjanak vásárolni vagy építtetni. A jelenleg igénybe vehető támogatási eszközök többféle lakáscélra és viszonylag széles kör számára nyújtanak elvileg elérhető segítséget, de ezek az eszközök a lakásépítést mégsem ösztönzik a szükséges mértékben.

A sokféle támogatási forma nehezen átlátható, az igénylés gyakran túl bonyolult. Az idén hatályba lépett módosítások pozitív új feltételeket is hoztak, önerő híján azonban a források még így sem lesznek elérhetők a leginkább rászoruló családok számára. Nem elégségesek a támogatási összegek, a CSOK alapösszege pl. továbbra is alacsony, így a támogatás nem ellensúlyozza az építést terhelő 27%-os, európai viszonylatban kiugróan magas áfát sem. Az egyik legfontosabb kormányzati intézkedés ezért az lenne, ha 5 %-ra csökkentenék az építés áfáját, vagy a támogatást olyan szintre emelnék, hogy az energiahatékony, legális lakásépítések áfa-tartalmát visszajuttassák az új lakást vásárló/építtető gyermekes családoknak.

A kamattámogatott hitelek választásánál a piaci lakáscélú hitelek kamatszintjének 5,5-7,5 %-ra csökkenése dilemma elé állíthatja az építkezőket, hiszen kamattámogatás csak a 6 %-os vagy a fölötti kamatokra jár: így kérdéses, melyik konstrukciót érdemes választani. A lakásfelújításokhoz, lakásépítésekhez egy kiszámítható, forint alapú, alacsony kamatú, EIB- (Európai Beruházási Bank) vagy MNB- (Magyar Nemzeti Bank) források felhasználásával megvalósítható lakáscélú hitel bevezetése lenne szükséges. Ez talán ismét visszaállítaná a hitelek iránti bizalmat.

Összességében a ma elérhető támogatási elemek nem alkotnak egységes rendszert. Ennek alapvető oka, hogy nincs mögöttük olyan lakáspolitika, amely rögzíti a fókuszterületeket (bérlakásépítés, lakásfelújítás, lakásépítés), meghatározza ezekre vonatkozóan az egyes időtávokban elérni kívánt célszámokat és a szükséges pénzügyi eszközöket, forrásokat, valamint megteremti a szakmai alapokon nyugvó és hatékony koordinációt a lakásügyi szempontból széttagolt kormányzati struktúrával.

A lakásépítések beindulásához a legfontosabb tényező a politikai akarat, amely akkor mutatkozik meg egyértelműen, ha van egy valós súlyú politikai szereplő, akit kijelölnek a lakásügyek (lakásépítések, felújítások, bérlakásépítések) felelős kezelésére. Ez a lépés vezethet el egy hosszú távú, átfogó lakásprogramhoz, valamint az ehhez rendelt hatékony, koherens támogatási rendszerhez.

Az elérhető lakástámogatásokról összefoglalót és részletes tájékoztatót talál honlapunk Lakástámogatások menüjében.

 

Megjelent: 3197 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. november 04., péntek 11:58

Blog archivum